Национално знаме на Латвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Латвия
Flag of Latvia.svg
Детайли
Притежател Латвия
Утвърдено 15 юни 1921 г.
27 февруари 1990 г.
Съотношение 2:1

Националното знаме на Латвия представлява тъмно червен флаг с бяло хоризонтално поле в средата и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:1. Ширината на горното и долното червени полета от флага е 2 пъти по-голяма от ширината на бялото поле[1]. Червеният цвят в латвийското знаме има специфичен тъмен оттенък между кафяво и червено и често се среща под името "латвийско червено"[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Национално знаме на Латвийската ССР (1953-1990)

Писмени сведения за съществуването на червено-бялото знаме на Латвия се появяват за първи път в средата на 13-ти век, когато е било използвано във война между естонци и латвийци. Според легенда предводителят на латвийските войски, който бил смъртоносно ранен, бил увит в бяло платно. То се напоило от кръвта му и станало червено, а само мястото, върху което бил положен, останало бяло. В последвалата битка, това платно било използвано като знаме и врагът бил отблъснат. От този ден латвийските родове използвали тези цветове в битките[3].

Въз основа на тази легенда настоящият флаг на Латвия е проектиран през май 1917 г. и е официално приет на 15 юни 1921 г. Той е използван като национално знаме по времето на независимостта на Латвия между 1918 и 1940 г. След 1940 г. знамето било забранено от съветската власт и става отново официален символ на страната на 27 февруари 1990 г.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]