Национално знаме на Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Гърция
Детайли
ПритежателГърция
Утвърдено22 декември 1978 г.
Съотношение3:2
Национално знаме на Гърция в Общомедия
Развято национално знаме на Гърция

Националното знаме на Гърция има правоъгълна форма и се състои от девет еднакво широки хоризонтални ивици в синьо и бяло. В горната лява част на знамето е разположен квадрат. В него на син фон е изобразен бял кръст с равни рамене. Съотношението между широчина и дължина е 2:3. Знамето се монтира на бяла дръжка, в горния край на която, при определени случаи, се монтира кръст от бял метал.

Денят на гръцкото знаме се празнува на 27 октомври, навечерието на националния празник на Гърция.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Синият цвят символизира сините води на Егейско море, а белият – вълните му. Кръстът символизира православното християнство, което е и държавна религия на Република Гърция. Деветте сини и бели ивици символизират всяка една от деветте срички на националния девиз „Свобода или смърт“ – „Ελευθερία ή Θάνατος“ (Ε-λευ-θε-ρί-α ή Θά-να-τος)[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Знаме, използвано в периода (1828 – 1978)

Първото гръцко знаме в сегашния му вид е създадено, осветено и издигнато през 1807 г. в манастира „Евангелистрия“ в Скиатос[2]. Именно пред него полагат клетва водачите на Гръцката революция – Теодорос Колокотронис, Андреас Миаулис, Папатимиос Влахавас, Янис Статас, Стефанос Димитриадис и др.

През 1822 г., една година след обявяването на независимостта на Гърция, в Епидаврос е свикано първото заседание на тогавашния гръцки парламент – Националното събрание. На заседанието се приема първата гръцка Конституция, където между другото е записан и текст за гръцкия национален флаг. Събранието задължава изпълнителната власт да приложи на дело разпоредбите относно националния флаг. На 15 март 1822 г. с решение № 540 гръцкото правителство одобрява националният флаг на Гърция, който за първи път е издигнат в Калврита[2]. Според непотвърдени данни „бащите“ на гръцката Конституция не са одобрили предложенията в знамето да се съдържат червения и зеления цвят, заради използването им от Отоманската империя в националните ѝ символи. Според други твърдения синьото и бялото са използвани, за да се изобрази символично Егейско море и неговите вълни, а деветте сини и бели ивици символизират всяка една от деветте срички на националния девиз „Свобода или смърт“ – „Ελευθερία ή Θάνατος“ (Ε-λευ-θε-ρί-α ή Θά-να-τος). Според познавачи и двете твърдения не отговарят изцяло на истината[1].

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Дизайн на националното знаме на Гърция

Знамето на Гърция е съставено от девет еднакво широки хоризонтални ивици в синьо и бяло. В горната лява част на знамето е разположен квадрат. В него на син фон е изобразен бял кръст с равни рамене. Има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3. Описанието е записано в закона за националното знаме (Закон ̩№ 851/1978).[3]

Гръцкото законодателство не определя точните цветови характеристики за изработка на знамето на Гърция. Затова при производството се използват различни отсенки на синьо, като варират от светло- до тъмносиньо.[4]

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
   Pantone White[5] (255, 255, 255) #ffffff
   Pantone 286C[5] (0, 93, 170) #005DAA
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б L. S. Skartsis, Origin and Evolution of the Greek Flag, Athens 2017
  2. а б www.army.gr
  3. www.lawspot.gr
  4. www.greeka.com
  5. а б Официалните цветове не са определени от гръцкото законодателство. Тези стойности са взети от Албума на френското картографско дружество (Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. Brest, France, S.H.O.M., 2000. с. 238.)