Национално знаме на Сан Марино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Сан Марино
Детайли
ПритежателСан Марино
Утвърдено22 юли 2011 г.
Съотношение4:3
Национално знаме на Сан Марино в Общомедия
Развято знаме на Сан Марино

Националното знаме на Сан Марино е държавен символ на страната. Състои се от 2 хоризонтални цветни полета: бяло (горе) и светло синьо (долу). В средата на знамето е изобразен националният герб на страната. Знамето има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 3:4 [1][2]. Официалното знаме може да има съотношение 2:3 за международна употреба или в конкретно посочени случаи[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старото известно знаме на републиката датира от 4 септември 1465 г. То представлява трибагреник с три хоризонтална цветни полета – оранжево, бяло и лилаво, със стария герб на Сан Марино, изобразен на бялата ивица. Не е известно колко дълго се използва това знаме, но се предполага, че синьо-бялото знаме се поява около 1797 г. През тази година, най-вероятно повлиян от вълната от реформи във Франция, Върховният съвет на Републиката поръчва бяла и синя кокарда. Настоящето знаме приема цветовете от тази кокарда. Окончателният вариант на знамето с герба се приема на 6 април 1862 г. с декрет на Върховния съвет[3][4]. През 2011 г. знамето претърпява леки промени в изображението на герба.

Предишни знамена[редактиране | редактиране на кода]

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Формата, размерите и цветовете на знамето на Сан Марино са определени със закон от 2011 г.[1]

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
   - (255, 255, 255) #FFFFFF
   Pantone 2915 C (89, 167, 211) #59A7D3
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #

Гражданско знаме[редактиране | редактиране на кода]

Според някои източници за граждански цели се използва синьо-бяло знаме без герб[5]. Това схващане се е разпространило сред гражданите, поради тълкуването на закон, който забранява използването на герба на републиката за физически лица. Забраната обаче не се отнася до знамето, което следва да е само едно национално и държавно с герб[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]