Национално знаме на Монако

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Монако
Детайли
ПритежателМонако
Утвърдено4 април 1881 г.
Съотношение5:4
Други версии
Използванедържавно знаме
Национално знаме на Монако в Общомедия
Развято знаме на Монако

Националното знаме на Монако представлява правоъгълно платнище с две хоризонтални, еднакви по големина, цветни полета – червено от горе и бяло от долу[1]. Отношението ширина към дължина е 4:5. Държавното знаме на Монако се различава от националното и представлява бяло платнище с герба на Монако[1] и се издига над правителствените сгради[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на Монако в настоящата си форма е прието на 4 април 1881 г.[2] Червеният и белият цвят, използвани в знамето, са хералдическите цветове на династията Грималди[3]. Между 1297 г. и 1881 г., с изключение на периода от 1793 до 1814, знамето на княжеството е представлявало герба на Монако на бял фон. Съществувала е и друга неофициална форма на знамето, използвана за различни случаи в миналото, състояща се от бели и червени ромбове, която представлява династията Грималди[4][5].

Други знамена[редактиране | редактиране на кода]

Други подобни знамена[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на Монако е същото като знамето на Индонезия, но се различава единствено по отношението ширина към дължина. Знамето на Полша прилича на знамето на Монако, но цветовете са в обратен ред.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]