Национално знаме на Ватикана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
FIAV 111000.svg Знаме на Ватикана

Знамето на Ватикана представлява квадратно платнище с 2 вертикални цветни полета: жълто (от страната на носещата част) и бяло. Върху бялата част са изобразени кръстосани и обърнати навън ключовете (жълт и бял) на св. ап. Петър и папската трисъставна тиара, оцветена също в жълто и бяло.

В хералдиката, белият и жълтият цвят са цветовете на среброто и златото. Сребърният цвят символизира властта за развързване, а златният цвят символизира властта за свързване, дадени от Христос според Евангелието от Матей на св. ап. Петър и приемниците му. Двата цвята представляват ключовете на св. ап. Петър, които са свързани с червена кокарда, изразяваща убеждението, че двете власти са взаимосвързани. Трисъставността (три корони) на тиарата символизира учителното, първосвещеническото и пастирското служение и власт на папата.

До началото на френската окупация през 1808 г. цветовете на знамето на папската държава са червено и жълто, отговарящи на цветовете на папската кокарда. Официално жълто-бялото знаме е утвърдено през 1825 г. От 1825 до 1878 г. то е и лично знаме на папата. Съвременното знаме на Ватикан е описано в Конституцията на Държавата Ватикан от 1929 г.

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]