Национално знаме на Словакия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Словакия
Детайли
ПритежателСловакия
Утвърдено3 септември 1992 г.
Съотношение3:2
Национално знаме на Словакия в Общомедия
Развято знаме на Словакия

Националното знаме на Словакия е официален държавен символ на република Словакия и е прието на 3 септември 1992 г. То представлява три еднакви цветни полета – бяло, синьо и червено, подредени в този ред хоризонтално от горе надолу, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3. Върху тях е изобразен гербът на Словакия с височина 1/2 от височината на знамето и отместен към носещото тяло на 1/3 от дължината на знамето[1][2]. Формата и цветовете му са записани в чл. 9 от конституцията на Република Словакия и установени със закон приет от народното събрание на 18 февруари 1993[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Цветовете на словашкото знаме са панславянските цветове и се използват от 1848 г., когато Словакия въстава против Унгария[4]. По време на въстанието е използван червено-бял флаг без герб, а по-късно е прибавена синя лента. Това знаме било използвано и от Словашката република в състава на Чехословакия преди втората световна война, а по-късно и от независимата Словашка република между 1938 и 1944 г. Знамето (без герба) е символ на Словакия от 1 март 1990 г., докато републиката е част от Чехословакия. При придобиването на независимост на страната е прието за официално знаме на Словакия, като е добавен и герба, за да се отличава от знамената на Русия и Словения.

Синият триъгълник в знамето на Чехия (Чехия и Словакия образуват Чехословакия до 1993 г.) е заимствано от знамето на Словакия преди 1920 г. Знамето на Чехия е идентично с това на Чехословакия, което е в нарушение на споразумението за разделяне на Чехословакия, забраняващо използване на стари символи от новите страни[5].

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Дизайн на знамето на Словакия

Формата и цветовете на знамето на Словакия са записани в чл. 9 от конституцията на Словашката република[3] и установени със закон за държавните символи[1].

Чл. 9 (2) Държавното знаме на Словашката република се състои от три надлъжни ленти – бяла, синя и червена. В горната половина на държавното знаме на Словашката република е изобразен гербът на републиката. [3]

Детайлите и цветовете са определени със закон. Точните цветове не са дефинирани, а представени в приложение към закона[1]:

Цвят Официален цветови модел RGB цветови модел HEX цветови модел
    – (255, 255, 255) #FFFFFF
   - (37, 74, 165) #254AA5
   - (237, 28, 36) #ED1C24
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #
   (0, 0, 0) #

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]