Национално знаме на Литва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Литва
Lietuvos valstybės vėliava
Flag of Lithuania.svg
Детайли
Притежател Знаме на Литва Република Литва
Утвърдено 1918
Последна промяна 2004
Съотношение 3:5

Националното знаме на Литва се състои се от три еднакви цветни полета - жълто, зелено и червено, подредени в този ред водоравно от горе надолу, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 3:5. Жълтият цвят символизира светлината и слънцето, зеленият - тревата, а червеният кръвта, пролята за Литва.

Знамето на Литва е официален държавен символ на републиката, установен в чл. 15 на конституцията на страната, приет с референдум през 1992 г. и описан в закона за държавния флаг на Литва.

История[редактиране | редактиране на кода]

Видът на Литовското национално знаме се оформя в периода 1917-1918 г. според правилата на хералдиката и в духа на Литовското народно творчество. През 1917 г., комисия, съставена от художници и обществени деятели, изработва проект за знаме, което се състои от червен и зелен цвят. Тези два цвята се срещат най-често в тъканите характерни за Литовското народно творчество. Към тях бил добавен и жълт цвят, който символизира зората. Жълто-зелено-червеният трикольор бил утвърден от Съвета на Литва на 19 април 1918 г. като временен флаг на страната. В този вариант знамето на Литва било утвърдено в конституциите от 1922 и 1928 г. През 1940 г., с присъединяването на Литва към СССР, към знамето се добавя съветската емблема сърп и чук, а по-късно то изцяло се заменя от червен флаг със сърп и чук. През 1953 г. за знаме на Литва се приема червено знаме с бяло и зелено хоризонтални полета, което остава официално до 7 октомври 1988 г. На тази дата, жълто-зелено-червеният трикольор получава статут на официално знаме на Литовската ССР. След обявяване на независимостта на Литва трицветното знаме става отново официален символ на страната.


Използване[редактиране | редактиране на кода]

Официалното използване на Държавното знаме на Литва се регламентира със Закона за Държавното знаме. Съгласно този закон Националното знаме на Литва трябва да се издига постоянно над:

  • Сейма на Литовската република,
  • Резиденцията на президента на Литва,
  • Правителството на Литва, министерствата и администрацията на областните управители,
  • Конституционния съд
  • Главната прокуратура,
  • Националната банка на Литва,
  • Главната избирателна комисия,
  • в пунктовете за граничен контрол.