Национално знаме на Испания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Испания

Националното знаме на Испания е официален символ на страната и според чл. 4.1 на Испанската конституция е съставено от три хоризонтални ивици - червена, жълта и червена, като жълтата ивица е два пъти по-широка от червените. В лявата част на жълтото поле може да се добавя и герба на Испания. Отношението ширина към дължина е 2:3.

Знамето е прието на 29 декември 1978 г. Точните цветове са установени с кралски декрет от 27 февруари 1981 г., където те са определени според системата CIE-1931: червен (Y=9,5 ; x=0,614 ; y= 0,320), жълт (Y=56,7 ; x=0,488 ; y=0,469).

История[редактиране | редактиране на кода]

Знамена на военния и търговския флот на Испания, определени чрез декрет от Карлос III през 1785 г.

Съвременното знаме на Испания се появява през 1785 г., определено чрез декрет от краля на Испания Карлос III, за да се използва от флотата на страната и да отличава испанските кораби от тези на Франция, Неапол и Сицилия. Тъй като кралете на Испания са от династията на Бурбоните, до средата на XVIII век флотата на Испания използва знаме с бял цвят - цвета на Бурбоните. В същото време, голяма част от владетелите на други страни в Европа (Франция, Неапол, Тоскана и Сицилия) са от същата династия, което води до объркване при морските битки, породено от факта, че повечето флотилии плават под еднакви знамена. Поради тази причина, Карлос III нарежда използването на ново знаме, което има същата форма като настоящото.

Знамето определено през 1785 г. е използвано главно във флотата, а за граждански цели е използвано друго знаме, състоящо се от пет хоризонтални ивици - жълта-червена-жълта-червена-жълта в отношение 1:1:2:1:1. По време на войната за независимост срещу Наполеон, знамето на флотата придобива популярност и сред сухопътните войски, в които има голям брой моряци. Приемането на флага на флотата за общ на цялата испанска войска става през 1843 г., а по-късно се превръща и в национално знаме.

По време на втората република, цветът на долната лента на испанското знаме е заменен с виолетов. След идването на власт на Франко, Испания приема отново традиционното червено-жълто знаме, като към него се добавя герб на фона на орел.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]