Национално знаме на Естония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Естония

Националното знаме на Естония се състои се от три еднакви цветни полета - синьо, черно и бяло, подредени в този ред хоризонтално от горе надолу, и има правоъгълна форма с точни размери са 1000 на 1650 mm и отношение ширина към дължина 7:11.

Знамето на Естония е официален държавен символ на републиката, установен със закон за националното знаме и държавния герб, приет на 7 юли 1992 г.

Цветовете на Естонското знаме са отличителни за естонската история и национални костюми. Символиката им е обяснена с множество легенди, според които синьото е цветът на вярата, честността и преданността, а също представлява небето, морето и езерата на Естония. Черният цвят е символ на тъмното минало на страната, изпълнено със страданията на естонския народ, както и на традиционния костюм на селяните. Бялото представлява стремежа към просвещение и добродетели. Бялото е също и цвета на кората на брезите и летните бели нощи огряни от среднощното слънце.

История[редактиране | редактиране на кода]

Синьо-черно-бялото знаме на Естония се появява за първи път като знаме на студентската асоциация на естонските студенти в университета в Тарту на 4 юни 1884 г. Постепенно то започва да се свързва с естонския национализъм и се използва за национално знаме, когато Естония се обявява за независима държава на 24 февруари 1918 г.

Национално знаме на Естонската ССР 1953-1990

Нахлуването на съветските войски през 1940 г. води до забрана на знамето. По време на немската окупация на страната през периода 19411944 г. това знаме се използва като етнически флаг на естонците, но няма статут на национално знаме. След края на Втората световна война Естония приема червеното знаме, което остава до 1989 г. През 1990 г. Естония приема отново за официално знамето, което се използва преди 1940 г.