Национално знаме на Норвегия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Норвегия
Flag of Norway.svg
Детайли
Притежател Норвегия
Утвърдено 13 юли 1821
Национално знаме на Норвегия в Общомедия

Националното знаме на Норвегия представлява син скандинавски кръст с бял контур на червен фон. Кръстът достига до краищата на знамето, а вертикалната му част е отместена към носещото тяло по подобие на Датското знаме[1][2]. Отношението ширина към височина е 22:16, като ширината на хоризонталните цветни елементи е 6:1:2:1:12, а на вертикалните е 6:1:2:1:6.

Кодовете на използваните цветове по скалата на Патнон са PMS 032 U за червения цвят и PMS 281 U. Приблизително, тези цветове се представят съответно с #EF2B2D и #002868 с RGB стойности.

Норвежкото знаме използва скандинавския кръст по традиция на други Скандинавски страни. Червеният, синият и белият цвят символизират демокрацията, тъй като са цветовете използвани през 19 век в знамената на някои демократични страни в Европа (Франция, Холандия, Великобритания), както и САЩ. Тези цветове са свързани и със знамената на Дания (бял и червен) и Швеция (син), страни с които Норвегия е била в съюз.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 16 век до 1814 г. Норвегия използва същото знаме както и Дания, тъй като двете страни са били обединени. През 1814 г., след обявяване на кратка независимост на Норвегия, страната приема датското знаме с норвежки лъв в горния край. Това знаме се използва до 1821 г. въпреки че Норвегия е в съюз с Швеция от 1814 г. През 1815 г. поради този съюз се налага общо за двете страни знаме, което всъщност било шведското, но с единствената разлика, че имало бял кръст на червен фон в горния ъгъл.

Междувременно, независимо от общото знаме на шведско-норвежкия съюз, Норвежкия парламент приема официално нов флаг, който представлява син кръст с бял контур на червен фон. През 1844 г. се въвеждат нови знамена на Швеция и Норвегия с общ символ в горния ъгъл, представляващ обединено изображение на двата флага и символизиращи съюза и равнопоставеността на двете кралства.

Национално знаме на Норвегия (1844 – 1899)

Поради нарастващото недоволство от съюза с Швеция, общият символ бил премахнат от норвежкото знаме през 1899 г. Официално норвежкото знаме в днешната си форма било прието през 1905 г., когато съюзът между двете страни се разпаднал и Норвегия е обявена за независима страна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]