Национално знаме на Полша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Национално знаме на Полша
Държавно знаме на Полша

Националното знаме на Полша представлява две хоризонтални еднакви цветни полета - бяло отгоре и червено отдолу и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 5:8. На държавното знаме, за разлика от националното, е изобразен също и гербът на Полша в центъра на бялото поле.

Знамето на Полша е официален държавен символ на страната и е прието на 7 февруари 1831 г. Цветовете му са определни в чл. 28 от конституцията на Република Полша, а формата и употребата са установени със закон за националното знаме, държавния герб и химн.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за знамето на Полша датират от средновековието, където полските войски на Владислав II Ягело използват червен флаг с бял орел в центъра в битката при Грюнвалд през 1410 г. По-късно са използвани други знамена от различните полски владетели, но белият и червеният цвят присъстват на всички от тях в различни форми. Знамето на Зигмунд III се състояло от три хоризонтални полета: червено-бяло-червено. Знамената на Владислав IV и Ян II Казимир Казимир представлявали четири хоризонтални ивици: червено-бяло-червено-бяло.

Националният флаг бил формално утвърден от Сейма на 7 февруари 1831 г. Червено-белите знамена и ленти се използвали като символи на националните въстания в Полша през 19-ти век. След възстановяването на независимостта на страната през 1918 г. двуцветното знаме отново било утвърдено в качеството си на национално.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]