Национално знаме на Полша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Полша
Детайли
ПритежателПолша
Утвърдено1 август 1919 г.
Съотношение8:5
Други версии
Използванедържавно знаме
Национално знаме на Полша в Общомедия

Националното знаме на Полша представлява две хоризонтални еднакви цветни полета – бяло отгоре и червено отдолу и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 5:8. На държавното знаме, за разлика от националното, е изобразен също и гербът на Полша в центъра на бялото поле.

Знамето на Полша е официален държавен символ на страната и е прието на 7 февруари 1831 г. Цветовете му са определни в чл. 28 от конституцията на Република Полша, а формата и употребата са установени със закон за националното знаме, държавния герб и химн.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за знамето на Полша датират от средновековието, където полските войски на Владислав II Ягело използват червен флаг с бял орел в центъра в битката при Грюнвалд през 1410 г. По-късно са използвани други знамена от различните полски владетели, но белият и червеният цвят присъстват на всички от тях в различни форми. Знамето на Зигмунд III се състояло от три хоризонтални полета: червено-бяло-червено. Знамената на Владислав IV и Ян II Казимир Казимир представлявали четири хоризонтални ивици: червено-бяло-червено-бяло.

Националният флаг бил формално утвърден от Сейма на 7 февруари 1831 г. Червено-белите знамена и ленти се използвали като символи на националните въстания в Полша през 19 век. След възстановяването на независимостта на страната през 1918 г. двуцветното знаме отново било утвърдено в качеството си на национално.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]