Содома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Содома
Автопортрет. Детайл от фреска „Чудо с решето“. 1505 – 8 г. Монте Оливето Маджоре
Автопортрет. Детайл от фреска „Чудо с решето“. 1505 – 8 г. Монте Оливето Маджоре
Роден
Починал
Националност италианец
Стил Висок Ренесанс и ранен маниеризъм
Академия Сиенска школа
Направление живопис, фреско
Известни творби фрески в Монте Оливето Маджоре
Содома в Общомедия

Содома (на италиански: Il Sodoma, собствено име Giovanni Antonio Bazzi, 1477, Верчели, Пиемонт – 15 февруари 1549, Сиена) – италиански художник Сиенска школа.

Содома принадлежи към известните художници на Високия Ренесанс и ранния маниеризъм. През XVII и XVIII век той е считан за второстепенен живописец, но от XIX век интересът към него нараства, и сега художникът заема полагащото му се място в редицата на велики художници.

Галерия от фрески в Монте Оливето Маджоре[редактиране | редактиране на кода]

Този цикъл се явява най-мащабната живописна работа на Содома. Освен това, той се явява най-сериозното и подробно живописно изложение на житието на бащата на западното монашество – св. Бенедикт. В Тоскана са съхранени два предишни варианта на житието на св. Бенедикт, изложени във фрески: в Сан Миниято ал Монте (завършени от Спинело Аретино след 1387 года), и в Кьостро дел Аранчи в Бадия. Останалите фрескови цикли, посветени на житието на св. Бенедикт, стават жертви на по-късна модернизация на църквата и секуларизация.

Абатство Монте Оливето Маджоре разположено в гориста местност на югоизток от Сиена. То е основано от състоятелния учен-юрист Джовани Толомеи (1272 – 1348), който се отказва от длъжността на сиенски подеста, предпочитайки живот на отшелник. Негови съмишленици са Амброджо Пиколомини и Патрицио Патрици. Тримата създават убежище, в което в течение на ред години живеят в аскетична комуна. На 26 март 1319 година Гуидо Тарлати, епископ Арецо, освещава тази комуна, давайки и статут на нов религиозен орден. Содома през 1504 година изобразява сцената на освещаване в своята фреска в монастира Св. Ана, който също основават монасите от Монте Оливето. На нея може да се види коленопреклонетния Толомеи, вече приел монашеското име Бернардо, с монастирския устав в ръка пред епископ Тарлати. През 1344 година орденът е осветен от папа Климент VI. В своята практика монасите на ордена се ръководят от принципите на Бернар от Клерво. По време на страшната епидемия от чума през 1348 година, Бернардо Толомеи с монаси се отправя в Сиена, за да помогне на болни и умиращи, но самият се заразява, и в същата година умира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hayum, A. (1976). Giovanni Antonio Bazzi 'Il Sodoma'. New York: New York University.
  2. Carli, Enzo (1950). Sodoma.
  3. Marciano-Agostinelli Tozzi, Maria Teresa (1951). Sodoma. Messina: Tipografia ditta d'Amico.
  4. Freedberg, Sidney J. (1993). Painting in Italy 1500-1600. Penguin Books. pp. 117–119 et passim.
  5. Radini Tedeschi, Daniele (2008). Sodoma.
  6. Radini Tedeschi, Daniele (2010). Sodoma, la vita le opere e gli allievi di uno dei massimi artisti del Rinascimento.