Разлика между версии на „Съединение (град)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 8x тире-числа, 7x тире (ползвайки Advisor); членуване
м (-турско робство +османска власт)
м (форматиране: 8x тире-числа, 7x тире (ползвайки Advisor); членуване)
В с. [[Малък Чардак]] църквата „Св. Георги Победоносец“ е построена през 1928 г. Църквата е по¬висока от другите църкви, които се намират на територията на общината. Не е вкопана в земята, тъй като е строена след Освобождението от османска власт.
 
В с. [[Драгомир]] се намира църковният [[храм]] „Свети Димитър“. По сведение на архитекта на митрополията в гр. Пловдив църквата е построена върху основите на стара църква, съществувала още от времето на османскаосманската власт. През 2005 година, използвайки основите на вече съществуващият храм „Свети Димитър“ родолюбиви драгомирци със собствени пожертвования и дарения възродиха храма отново, който беше осветен на 08.05.2005 г. от Пловдивския [[митрополит]] Арсений.
 
Църковният храм „Св. Св. Петър и Павел“ в с. [[Найден Герово]] е построен през 1939 година. Църквата е издигната основно от дарения на местните жители.
=== Родени в Община Съединение ===
[[Картинка:Atanas-Ivanov-Iliya-Rusev.JPG|мини|250п|Атанас Иванов от Голямо Конаре и Илия Русев от [[Бяла река (Област Пловдив)|Бяла река]], четници на [[Иван Наумов Алябака]]]]
*поп Тодор Райков /1828- – 1920/ - – поддържал близки връзки с българските националреволюционери и апостолите на Априлското въстание, заради което е многократно арестуван. Освещава знамето на Съединението.
*поп Иван Генов /1837- – 1922/ - – поддържал тесни връзки с апостолите на Априлското въстание, след потушаването на което е жестоко малтретиран и затворен в Пловдивския затвор „Ташкапия“. Председател на Голямоконарския комитет за Съединението. Заедно с поп Тодор Райков освещава знамето и на 05.09.1885 година заклева въстаниците, отправящи се за гр. Пловдив.
*Еню Маринов Бекирски /1838- – 1920/ - – народоучител, сподвижник на Васил Левски. Основател на светското образование, секретар на образуваното през 1875 година читалище „Надежда“.
*[[Петър Шилев]] /1853- – 1945/ - – учител в с. Голямо Конаре. Взел активно участие в Съединисткото движение, като заедно с Чардафон предвожда Голямоконарската чета до Пловдив.
*[[Кръстю Маринов]] /1855- – 1927/ - – български военен деед, генерал-майор.
*[[Чардафон|Продан Тишков-Чардафон]] /Габрово, 1860 – 1906/ – национал-революционер. Участник в Българското опълчение през Руско-турската война. Взел дейно участие в подготовката и извършването на Съединението. Предвожда Голямоконарската чета при превземането на конака в нощта срещу 06.09.1885 година.
*[[Недялка Шилева|Недялка Стоянова Шилева-Чардафонова]] /1867 - 1959, София/ – народна учителка. Ушива знамето на Голямоконарската чета и присъства на ескорта на Гаврил Кръстевич при изпращането му от Пловдив в Голямо Конаре. Съпруга на Продан Тишков-Чардафон. Завещава родната си къща на читалището в Голямо Конаре.
*Стоян Средев – учител, секретар на Комитета за Съединението на Източна Румелия със Северна (Княжество) България
*Найден Команов /1884- – 1972/ - – виден общественик, народен представител, сред основателите на кооперативното движение, член на УС на БЗНС. Написал първата история на селището по спомените на очевидци.
*[[Стоян Паликрушев]] /1902- – 1986/ - – виден борец за свобода, народен представител в VI-то велико народно събрание (1946- – 1949). Основател на комунистическото движение в гр. Съединение. Създател на кооперативното движение в гр. Съединение. Кмет на гр. Съединение. Активен борец срещу фашизма. Деен участник в съпротивата през Втората световна война. Носител на многобройни държавни отличия за обществено значимата си роля. Защитник и борец за правата на хората.
*Тодор Николов Карагутев-Раков /30.01.1910/ - с Найден Команов написва спомени за с. Голямо Конаре (гр. Съединение), издадени в чест на 100–годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
*[[Ива Пранджева]] /1972, с. Найден Герово/. Лекоатлет, майстор на спорта. Световна шампионка е на троен скок за девойки през 1992 г., европейска шампионка, участва и печели многократно турнири в леката атлетика. На Олимпийските игри в Атланта, САЩ през 1996 г. се класира на 4-то място.

Навигация