Суматра (бронепалубен крайцер, 1890)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Суматра“
HNLMS Sumatra
Бронепалубният крайцер „Суматра“
Флаг Нидерландия
Клас и типБронепалубен крайцер
Следващ типКьониген Вилхемина дер Нидерланден
Предшестващ типНяма
ПроизводителRijkswerf в Амстердам, Нидерландия.
Служба
Заложен5 март 1888 г.
Спуснат на вода26 януари 1890 г.
Влиза в строй2 юни 1891 г.
Изведен от
експлоатация
утилизиран 1907 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост1720 t (нормална)
Дължина70,0 m
Ширина11,3 m
Газене4,67 m
Броняна палубата: 38 mm;
щитове оръдия: 100 mm;
на бойната рубка: 150 mm
Задвижване2 парни машини;
4 огнетръбни котли
Мощност2350 к.с. (1,8 МВт)
Движител2 гребни винта
Скорост17 възела
(31 km/h)
Далечина на
плаване
1500 морски мили при 10 възела ход;
Запас гориво: 276 t въглища
Екипаж181 души
Кръстен в чест на
остров Суматра
Въоръжение
Артилерия1x1 210 mm;
1x1 150 mm;
2x1 120 mm;
4x1 37 mm;
2x1 37 mm
Торпедно
въоръжение
2x1 356 mm ТА
„Суматра“ в Общомедия

Суматра (на нидерландски: HNLMS Sumatra[~ 1]) е малък бронепалубен крайцер на Кралския флот на Нидерландия. Първия бронепалубен крайцер на флота. Името на кораба идва от остров Суматра, Холандска Източна Индия, днес Индонезия.

Проектиране и конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Проектът на кораба представлява умалена версия на „Есмералда“ (построен през 1883 бронепалубен крайцер от британската фирма „Армстронг“ за флота на Чили), а като размери е най-близо до китайския крайцер „Цзиюан“ (1883), построен в Германия. Суматра има 210 mm оръдие, което е монтирано на носа и 150 mm оръдие на кърмата И двете са защитени от щитове. 120 mm оръдия са монтирани по бордовете в спонсони. Развитие на кораба, с по-голяма водоизместимост и по-силно въоръжение е крайцерът „Кьониген Вилхемина дер Нидерланден“, който е близък по конструкция на японските кораби от типа „Мацушима“.[1]Тези кораби съдържат в себе си концепцията на малки съдове, които всеки флот може да си позволи, с оръдия голям калибър, които до известна степен могат да се противопоставят на първокласните кораби на големите флоти.

Коментари[редактиране | редактиране на кода]

  1. Префиксът „HNLMS“ е от на английски: His/Her Netherlands Majesty's Ship (Кораб на Негово/Нейно Величество), който е международен. ВМС на Нидерландия използват за своите кораби префиксите „Zr.Ms.“ (на нидерландски: Zijner Majesteits или His Majesty's), когато управлява крал, и „Hr.Ms.“ (на нидерландски: Harer Majesteits или Her Majesty's), когато управлява кралица. Смяната на префикса става автоматично при короноването на нов владетел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Conways, p.376

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата HNLMS Sumatra (1890) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​