Теодора Басараб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Теодора Бесараба)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодора.

Теодора
царица на България
Лични данни
Пълно име Теодора Бесараб
Родена ?
Влахия
Починала ?
България
Предшествана от Анна Неда
Наследена от Сара-Теодора
Семейство
Брак Иван Александър
Династия Басараб
Баща Иванко I Басараб
Майка Анна

Теодора е българска царица, първа съпруга на цар Иван Александър (1331-1371) и дъщеря на влашкия войвода от кумански произход Иванко I Басараб. Омъжва се за Иван Александър, когато той все още е деспот в Ловеч.

Животът на Теодора е изпълнен с превратности. С титла на деспина тя е до 1331 г., когато поредният дворцов преврат извежда съпруга ѝ до престола. До този момент дните ѝ преминават без особени усложнения.

Като царица Теодора се разпорежда в Търново близо две десетилития, но влиянието ѝ над царя постепенно запада, въпреки че успява да ожени сина си Иван Асен за своя влашка племенница. Този брак не продължава дълго, тъй като скоро Иван Асен загива в битка с турците. По това време Теодора вече е на преклонна възраст. Една от миниатюрите в Манасиевата хроника представя царицата пред смъртното ложе на сина си, като в изражението ѝ прозира дълбока скръб.

Към тази грижа се добавят и още изпитания. Съпругът ѝ Иван Александър се увлича по една млада еврейка от Търново. Дворцовият скандал завършва с развод и Теодора е прокудена от Царевец и вероятно замонашена под името Теофана в някой от столичните манастири, където и завършва живота си.

От брака с Иван Александър, Теодора има няколко деца: