Франсис Буххолц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Францис Буххолц)
Франсис Буххолц
германски басист
Роден
Музикална кариера
Стилхардрок
Инструментикитара
Активностот 1969 г.
Участник вСкорпиънс“, Michael Schenker's Temple of Rock
Семейство

Уебсайтwww.francisbuchholz.com/index.html

Франсис Буххолц (роден на 19 февруари 1954 г. в Хановер, Германия) е немски басист, известен като член на рок групата Scorpions.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Буххолц открива рок музиката на единадесетгодишна възраст. Първата му публична изява като басист е на петнадесет години, докато е в гимназията. От този момент нататък той участва в различни рок, блус и джаз групи в родния си град Хановер. Докато е студент в университета в Хановер и в музикалната академия, Буххолц се присъединява към Дон Роуд, в чийто състав е и китаристът Ули Рот. Рот временно е заместник на Михаел Шенкер в Scorpions, който е напуснал групата в средата на турне за да се присъедини към UFO.

В крайна сметка музикантите от Дон Роуд и Scorpions се обединяват едно ново въплъщение, наречено Scorpions през 1973 г. с Буххолц на бас-китарата. Първият запис е през 1974 г., Fly to the Rainbow.

Франсис Буххолц е част от групата в продължение на осемнадесет години, с тях издава дванадесет албума и е част от най-успешния състав на Scorpions, който се разбива след издаването на най-продавания им албум Crazy World през 1990 г. Франсис напуска веднага след последвалото турне през 1992 г.

Буххолц се събира с Ули Рот за турне в Европа и САЩ през 2005 и 2006 г. Той записва бас песни през 2008 г. за албума Dreamtide's, и е част от Dream And Deliver.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1978 г. основава компания за сценично осветление, Rocksound, в Германия. Компанията започва да продава специални високоговорители. Фирмата процъфтява през 1980-те и 1990-те години. Буххолц все още живее в Хановер със семейството си.

През 1996 г. Буххолц е автор на книгата „Bass Magic“. Работи като продуцент и консултант.