Художествена галерия (Казанлък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Художествена галерия – Казанлък
МестоположениеКазанлък
Тематикахудожествена сбирка
Основан1901 г.
Допълнителна информация
Адресул. „Св. св. Кирил и Методий“ 9
Телефон0431 / 63104
artgallery.kz@gmail.com
Сайтartgallerykazanlak.com
42.6211° с. ш. 25.3947° и. д.
Местонахождение в Казанлък

Художествена галерия – Казанлък е създадена през 1901 г. от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю като „Музей за старини и изкуства“. Първата творба, която слага началото на най-ранната в България художествена сбирка, е поръчан от Топузов акварел на тогава 19-годишния художник Радомир Мандов – „Останки от цар-Асеновата крепост“.

Благодарение на неуморните усилия на художника Иван Енчев-Видю в периода 1902 – 1906 г. постъпват творби на скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, на живописците Георги Митов, Захари Желев, Борис Михайлов и др.

В периода 1930 – 1958 г. директор на музея и галерията е художникът и писател Димитър Чорбаджийски–Чудомир. Той успява да обогати колекцията с национално значими автори и творби. От 1973 г. галерията е самостоятелен културен институт.

Художествената галерия притежава ценен фонд от живописни, графични и скулптурни творби на именити български художници, колекция от икони и щампи, колекция екслибриси и малка сбирка от декоративно-приложни изкуства.

Постоянната експозиция показва 266 живописни и скулптурни творби, подбрани от фонда на галерията. Тя включва:

Галерията предлага на вниманието на ценителите и 2 експозиции с творби на именитите художници Дечко Узунов и Ненко Балкански, разположени в родните им къщи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]