Черноопашат крайбрежен бекас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черноопашат крайбрежен бекас
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Червена книга на България
LC
Незастрашен[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes)
семейство:Бекасови (Scolopacidae)
род:Крайбрежни бекаси (Limosa)
вид:Черноопашат крайбрежен бекас (L. limosa)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Черноопашат крайбрежен бекас в Общомедия
[ редактиране ]

Черноопашатият крайбрежен бекас (Limosa limosa) е птица от семейство Бекасови. Среща се и в България. Черноопашатият крайбрежен бекас е сравнително голяма, дългокрака и дългоклюна птица, която е описана за първи път от шведския природоизпитател Карл Линей през 1758 година. В рамките на вида се разпознават три подвида, но при всички специфичната окраска на главата, гушата и гърдите е сходна.[3]

Размножителния ареал започва от Исландия, през Европа до централна Азия. Черноопашатият крайбрежен бекас прекарва зимата в области като Австралия, западна и южна Европа, както и западна Африка. Видът гнезди около езера, блата, мочурища и речни естуари. Световната популация на черноопашатия крайбрежен бекас наброява между 634 000 и 805 000 индивида, поради което природозащитния статус на птицата е почти застрашен.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Черноопашатия крайбрежен бекас е сравнително голяма птица с дълга човка (от 7,5 до 12 cm), дълъг врат и крайници. По време на размножителния сезон, цвета на клюна се променя в жлътеникав или дори оранжев с много тъмен връх, докато през зимата цвета на клюна е розов. Краката са тъмно сиви, кафяви или черни. Няма изявен полов диморфизъм[4], но по време на размножителния период мъжките са малко по-светли, с по-наситени оранжеви гърди, глава и шия. През зимата, възрастните екземпляри оформят сиво-кафяво оперение. Малките имат светли оранжеви области по врата и гърдите[5].

На размери достига до 42 cm от клюна до опашката, с размах на крилата от 70 до 82 cm[4]. Мъжките тежат около 280 g, докато женските са около 340 g[6]. Женските по правило са и малко по-големи на размери от мъжките, средно с около 5%[4], с малко по-дълъг клюн (средно с 12 – 15%)[7].

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Видът е за първи път описан, като Scolopax limosa[4] от Карл Линей през 1758 година. Видовото име е взето от латинската дума limus, означаваща кал. Съвременната класификация пречислява вида към род Крайбрежни бекаси (Limosa) от семейство Бекасови (Scolopacidae). Известни са три подвида[8][9]:

 • L. limosa limosa, или европейски черноопашат крайбрежен бекас, който се среща в западна и централна Европа, централна Азия и азиатската част на Русия до Енисейската река[8]. Главата, врата и гърдите са светло оранжеви[4].
 • L. limosa melanuroides, или азиатски черноопашат крайбрежен бекас, който се среща в Монголия, северен Китай, Сибир и източна Русия[8]. Оперението е сходно с това на исландския подвид, но размерите на птиците са по-малки[4].

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Черноопашат крайбрежен бекас в полет

Черноопашатите крайбрежни бекаси от исландската популация прекарват зимата в малко по-топлите части на Великобритания, Ирландия, Франция и Холандия, но някои достигат и значително по-южни области като Испания, Португалия и дори Мароко[10]. Птиците от подвида L. limosa limosa от западна Европа мигрират до Мароко, Сенегал и Гвинея-Бисау, а представителите на вида от източна Европа мигрират към Алжир, Тунис, Мали и Чад[11]. Младите индивиди от европейските популации прекарват първата си зима в Африка и се завръщат в Европа едва на втората си година[12]. Азиатските популации прекарват зимата в Австралия, Тайван, Филипините, Индонезия и Папуа Нова Гвинея.

Черноопашатият крайбрежен бекас е много по-вероятно да бъде намерен във вътрешноконтинентални мочурливи места, в сравнение с пъстроопашатия крайбрежен бекас, който предпочита крайбрежия. Като правило черноопашатите крайбрежни бекаси са миграционни птици, които летят на ята през зимата към западна Европа, Африка, южна Азия и Австралия. Въпреки че птици от вида черноопашат крайбрежен бекас се забелязват във Великобритания и Ирландия през цялата година, това не съща едни и същи екземпляри. Местните отлитат на юг за размножаване, докато на тяхно място идват индивиди от Исландия. Отделни индивиди от черноопашат крайбрежен бекас са забелязвани на Алеутските острови и много рядко по атлантическото крайбрежие на Северна Америка.

Изчисленията за световната популяция на черноопашатия крайбрежен бекас варира между 634 000 и 805 000 индивида в ареал с обща площ 7 180 000 km[8]. През 2006 година БърдЛайф Интернешънъл класифицира тези черноопашатите крайбрежни бекаси като вид почти застрашен от изчезване[3], тъй като числеността е намаляла с 25% през последните 15 години[3].

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Черноопашат крайбрежен бекас от Куинсланд, Австралия

Нормалното местообитание на черноопашатия крайбрежен бекас включва речни долини, разлетите части на езерата, наводнени тревни площи, блата и мочурища. Част от европейската популация се среща и в ниски тревисти местности, крайбрежни блата, пасища, водни площи около рибарници и отводнителни канали. В Холандия и Германия, бекасите обитават и земеделски площи от оризища и картофени полета[12].

През пролетта, черноопашатите крайбрежни бекаси се местят в места с високи треви, където намират храна, но също така и в глинести речни естуари[12]. В зимните местообитания в Африка, птиците се заселват в блата, наводнени площи и напоителни системи. В Индия черноопашатия крайбрежен бекас обитава басейни на реки, езера и тресавища, много рядко около бракични води на езера, речни естуари и потоци[4].

Черноопашатите крайбрежни бекаси се хранят с безгръбначни, но също така и с водни растения през зимата или по време на миграцията си на юг. През размножителния сезон се хранят с бръмбари, мухи, скакалци, водни кончета, стоножки, прешленести червеи и мекотели. Много рядко поглъщат хайвер от риби, както и яйца на жаби и попови лъжички. Във водата метода на хранене е чрез потапяне на клюна и опипване, с много висока честота. На земята черноопашатия крайбрежен бекас отново опипва земята с клюна си и поема храна предимно от повърхносния слой почва[4].

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Limosa limosa
Брачен танц при черноопашатия крайбрежен бекас

Черноопашатият крайбрежен бекас е предимно моногамен, въпреки че в рамките на четиригодишно изследване на 50 – 60 двойки са наблюдавани случаи и на бигамност (двама брачни партньори за една птица) и е възможно това да е нормално[4]. Проучване сред исландската популация показва, че ако единия от партньорите не пристигне навреме, се наблюдава своеобразен „развод“[13]. Птиците от вида гнездят в относително рядко населени колонии. Самотните мъжкари защитават определена територия и се опитват да привлекат женска с показване на оперението си. Няколко гнездови дупки се издълбават далеч от територията за чифтосване, като се защитават от други бекаси. Когато се положат яйца в една от дупките, територията от 30 до 50 m около гнездото започва да се охранява[4]. Самото гнездо представлява плитка дупка в земята, обикновено на място с малко растителност[14]. Яйцата могат да се покрият с растения от мътещия родител[4].

В едно гнездо има обикновено от три до шест яйца, на цвят маслинено-зелени до тъмно кафяви[4]. Размерите им са от 55 на 37 m, а на тегло достигат до 39 g[6]. Инкубацията трае от 22 до 24 дни и мътенето става и от двамата родители. След излюпването си, малките се прикриват в околните местообитания сред гъста растителност или в редица укрития[4]. Малките се сдобиват с пера за около 25 до 30 дена[6].

Взаимоотношения с хората[редактиране | редактиране на кода]

В Европа черноопашатия крайбрежен бекас е обект на лов единствено във Франция, където годишно се убиват от 6000 до 8000 екземпляра. Това дава допълнителен стрес в западноевропейските популации, което е и причина за намесата на Европейската комисия с план за опазването на птиците от този вид[15]. В Англия дълги години месото на черноопашатия крайбрежен бекас се е считало за деликатес[16].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Limosa limosa (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
 2. Червена книга на Република България. Черноопашат крайбрежен бекас. Посетен на 2022-03-28
 3. а б в БърдЛайф Интернешънъл. Limosa limosa // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2006. Посетен на 11 май 2006. (на английски)
 4. а б в г д е ж з и к л м н о BWPi: The Birds of the Western Palearctic on interactive DVD-ROM. London, BirdGuides Ltd. and Oxford University Press, 2004. ISBN 1-898110-39-5.
 5. Mullarney, Killian и др. Collins Bird Guide. London, HarperCollins, 1999. ISBN 0-00-219728-6. с. 148.
 6. а б в R. A. Robinson. Black-tailed Godwit Limosa limosa // BirdFacts. British Trust for Ornithology. Посетен на 27 април 2009.
 7. Keith Vinicombe. Black-tailed and Bar-tailed Godwits // Articles. Birdwatch magazine. Архивиран от оригинала на 2016-11-30. Посетен на 3 януари 2011.
 8. а б в г Black-tailed Godwit (Limosa limosa) – BirdLife Species factsheet // Datazone. BirdLife International. Посетен на 27 април 2009.
 9. Clements, James F. The Clements Checklist of Birds of the World. Cornell University Press, 2007. ISBN 978-0-8014-4501-9.
 10. About the species // IcelandicGodwits. Project Jaðrakan. Посетен на 3 януари 2011.[неработеща препратка]
 11. Black-tailed Godwit (Limosa limosa) // Species. BirdGuides.com. Архивиран от оригинала на 2016-08-22. Посетен на 27 април 2009.
 12. а б в Tucker, Graham M. и др. Birds in Europe: their conservation status (BirdLife Conservation Series No. 3). Cambridge, БърдЛайф Интернешънъл, 1995. ISBN 0-9467888-29-9. с. 272 – 273.
 13. Icelandic birds rely on perfect timing // BBC News website. BBC, 3 ноември 2004. Посетен на 27 април 2009.
 14. Gooders, John. Collins British Birds. London, William Collins Sons & Co Ltd, 1982. ISBN 0-00-219121-0. с. 182.
 15. Management Plan for Black-tailed Godwit (Limosa limosa) // Европейска комисия. Посетен на 27 април 2009.
 16. Cocker, Mark и др. Birds Britannica. London, Chatto & Windus, 2005. ISBN 0-701-16907-9.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]