Бангладеш: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: gan:孟加拉
Редакция без резюме
Ред 36: Ред 36:
}}
}}


'''Бангладеш''' е [[държава]] в [[Азия]], разположена на [[бряг|брега]] на [[Бенгалски залив|Бенгалския залив]] от [[Индийския океан]]. Има площ 147,5 хил.[[кв.км]]. Граничи с [[Индия]], [[Мианмар]] и има брегова ивица 2 720 [[км]]. Столицата му е град [[Дака]].
'''Бангладеш''' е [[държава]] в [[Азия]], разположена на [[бряг|брега]] на [[Бенгалски залив|Бенгалския залив]] от [[Индийския океан]]. Площта й е 144 193 км², от които 134 099 км² суша и 10 094 км² водна площ.. Граничи с [[Индия]], [[Мианмар]] и има брегова ивица 2 720 [[км]]. Столицата му е град [[Дака]].


==География==
==География==

Версия от 12:54, 5 юни 2009

Бангладеш
      
География и население
Площ144 000 km²
(на 91-то място)
СтолицаДака
Най-голям градДака
Официален език
Религияислям
Население (2008)144 746 427
(на 7-то място)
Гъстота на нас.1148 души/km²
Управление
Форма
История
Независимост
 - от Индия
- от Пакистан
26 март 1971
16 декември 1971
Икономика
БВП (ППС, 2005)$ 301 млрд
(на 31-то място)
БВП на човек (ППС)$ 2100
ВалутаТака (Tk)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+6)
Автомобилно движениеляво
Интернет домейн.bd
Телефонен код+880
ITU префиксBGD
Официален сайтwww.bangladesh.gov.bd
Бангладеш в Общомедия

Бангладеш е държава в Азия, разположена на брега на Бенгалския залив от Индийския океан. Площта й е 144 193 км², от които 134 099 км² суша и 10 094 км² водна площ.. Граничи с Индия, Мианмар и има брегова ивица 2 720 км. Столицата му е град Дака.

География

Географска карта

Ниската равнина в пределите на общата делта на Ганг, Брахмапутра и Мегхана заема по-голямата част от страната. В долната част на делтата обогатените с наноси оризища са силно плодородни. Равнината на делтата се използва докрай за земеделски цели, а изключителното ѝ плодородие позволява голямото увеличаване на населението. Но Бангладеш не успява да изхрани подобно население и остава една от най-бедните страни на света, за което обяснение дава историята.

История

Произлязла от двойна подялба,държавата Бангладеш съществува едва от 1972 г.Тя е била част от Британската империя.Придобилата независимост,Индия се разцепва на две страни:Индия с хиндуистко мнозинство и Пакистан-с мюсюлманско.Източен и Западен Пакистан са разделени с 1700км индийска територия,обединени от исляма,но с различни езици и традиции.Бенгалците от Източен Пакистан се разбунтуват срещу Западен Пакистан през 1971 г.Започва кървава гражданска война.Индия улеснява победата на Източен Пакистан,който става независима държава Бангладеш.

Население

Населението на страната е 147 358 245 души (2007). Гъстотата е 1002 д/км2.Жителите на Бангладеш са предимно мюсюлмани,но не са единствените бенгалци.Страната им съответства на стария Източен Бенгал.Западен Бенгал със своите над 70 милиона жители се намира в Индия.Там се говори същия език,но преобладаващата религия е хиндуизмът.От епохата на Британските Индии големият град Калкута (Източен Бенгал) е столица и икономическо средище на областта.Бангладеш,изолиран от двойната подялба,е принуден да изгради икономиката си около пристанището Читагонг.

Административно деление

Областите на Бангладеш

Бангладеш е разделена на 6 области, които са допълнително разделени на окръзи, като общият брой на окръзите е 64.

Областите са:

Политика

След получаването на независимост страната е белязана от преврати и политическо насилие.Но диктатурите падат една след друга,а демократите запазват надеждите си,че ще се наложат.

Икономика

В Бангладеш се отглеждат големи количества ориз, но също така и чай, жито, захарна тръстика и най-вече юта - традиционна култура за областта.

Климат

Пресечена от северната тропична окръжност, изложена на ветровете на летните мусони, Бангладеш има много влажен тропически климат с валежи над 2,50 м годишно. Понякога огромни разливи на реките причиняват катастрофални наводнения.3/4 от територията е разположена под морското равнище и е много уязвима за морските тайфуни, които след края на лятото изтласкват водите на залива във вътрешността на сушата. През 1970 г. тайфун с рядко срещана сила предизвика смъртта на 500 000 души.

Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA