Дима Билан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дима Билан
руски певец
Дима Билан 
Роден: 24 декември 1981
Уст Джегута, Карачаево-Черкезия, Русия

Дима Билан, роден като Виктор Николаевич Белан, е руски естраден певец.

Биография[редактиране | edit source]

Дима Билан е роден на 24 декември 1981 г. в руската република Карачаево-Черкезия. Когато навършва една годинка, с цялото му семейство, което се състои от четири човека, се премества в Набережние челни, Република Татарстан. Именно в това време се развива музикалният му талант. Той започва да се явява на концерти още на шестгодишна възраст. Тогава семейството му отново се премества в Кабардино-Балкария, където той и сестра му ходят на училище. Там той взема участия във всички концертни прояви — пял е песни, рецитирал е стихове.

Билан е известен като цяло само в Русия. След участието му в „Евровизия 2006“ с песента „Never let you go“, която има и руска версия, Дима Билан става популярен и в Европа. Певецът има 3 издадени албума: „I am a night hooligan“, „Between the sky and heaven“ и „Time river“. Преди време той се завърна от САЩ, където е записал общо парче с известния холивудски продуцент Тимбърланд. На 2 май 2007 г. в Зала 1 на НДК в София провежда и първия си самостоятелен концерт у нас.

На 24.05.2008 Дима Билан се явява за втори път на „Евровизия“ в Белград за разлика от 2006 той постига голям успех през 2008 като за пръв път печели Евровизия и така той осигури за първи път победа на Русия в „Евровизия“. В интервю той казва, че ако спечели „Евровизия“ ще предложи брак на неговата приятелка фотомодела Лена Кулецкая.

През 2011 г. Дима Билан издава нов албум наречен „мечтатели“. Той съдържа много добри песни с някои от които е спечелил и награди. Най-известната от тях е „Я просто люблю тебя“. През същата година Билан издава и книга която описва голяма част от животът му и е наречена „Дима Билан хроники – от хулигана до мечтателя“.

Албуми[редактиране | edit source]

  • 2003 - Я ночной хулиган
  • 2004 - На берегу неба
  • 2006 - Время-река
  • 2008 - Против правил
  • 2011 - Мечтатели