Летище Русе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Летище Русе
IATA: ROUICAO: LBRS
Тип обществено
Собственик Община Русе
Оператор Летище Русе ЕАД
Местоположение Щръклево, България
Надм. в-на 175 m / 574 ft
Координати 43° 41' 41.80" N 26° 03' 25.48" E
Писти
Направление Дължина Настилка
m ft
06/24 2 500 8 202 бетон

Летище Русе е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Разположено e на 17 км от гр. Русе в близост до с. Щръклево. Целта през последните години е да бъде отдадено на концесия, да обслужва полети на товарни самолети, както и при желание да се модернизира пътническия терминал.

Летище Русе има възможност да обслужва: товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противо-пожарни самолети и др.

Технически данни[редактиране | edit source]

  • Надм. височина: 175 м.
  • Дължина на пистата: 2500 м.
  • Ширина на пистата: 50 м.

История[редактиране | edit source]

Първото летище на Русе е военното от началото на века. Летище Щръклево е създадено през 1967 г. като военно летище - собственост на Министерство на отбраната. През него се извършвали вътрешните полети до София, Варна, Бургас, Търговище и Пловдив. В началото след създаването на пътническия терминал от летището са се извършвали по три полета дневно, а през лятото по пет - шест полета. През периода 1972-1976 г. е построена новата сграда на летище Русе с главен проектант арх.Йордан Бояджиев. Инвеститор е БГА "Балкан", а изпълнител е "Трансстрой" - Русе. Летището практически не функционира до 2000 г. - гражданските полети са прекратени през 1991 г., а през 2000 г. година на летището са прекратени и военните полети като преди и след това е новобрански център на ВВС.

През 2005 г. собствеността му е прехвърлена от Министерство на отбраната на Министерство на транспорта, а с решение на МС от 22 декември 2006 г. летището придоби международен статут. Летище Русе разполага с 2 000 дка прилежаща земя. Пистата на летището е дълга 2500 метра.

Местоположението на летището е стратегическо за гр. Русе с възможност за комбиниране на железопътния, сухопътния, водния и въздушния превоз на товари. Предвижда се бъдещото му отдаване под концесия.

Концесия[редактиране | edit source]

На 21.12.2007 официално стартира процедурата за отдаване на Летище Русе под концесия. Летището притежава пътнически терминал, а ако бъдещият концесионер предвижда обслужването и на товарни самолети, има възможност да се построи и товарен терминал. Летище Русе има възможност за отделяне на товарната от пътническата дейност и безпроблемно да бъдат извършвани и двата типа дейност. В зависимост от големината на самолетите, е възможно да се наложи частична реконструкция на пистата.

Необходимо условие пред кандидатите бе, да докажат стабилно икономическо и финансово състояние на дейността си. След 21.12.2007 се предвиждаше подадените оферти да бъдат отворени и разгледани след 114 дни. След издаването на нужните лицензи концесионерът, ще може да извършва дейности на оператор по наземно обслужване, дейности на летищен оператор и търговски дейности. На 07.04.2008 срока за заявления за концесията на Летище Русе бе удължен с до 30 дни след обнародването на обявлението на електронната страница на Държавен вестник поради завишени критерии и несъобразени със състоянието на летището изисквания.

Други събития[редактиране | edit source]

Откакто Летище Русе не функционира, на неговата писта са проведени най-различни атракции и състезания. Презентации и тест-драйв на нови автомобили и всякаква транспортна техника, като организирани аматьорски гонки с пистови мотори и нощни полети с радиоуправляеми хеликоптери формат "3DX".

Нова концесия от 2014 година[редактиране | edit source]

от декември .2014 Летище Русе е под концесията на Община Русе.