Пайнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пайнер
Информация
Основана 1990
Основател Митко Димитров
Статус активна
Жанр поп, поп-фолк, фолклор
Страна Флаг на България България
Място на основаване Димитровград
Официален сайт payner.bg

„Пайнер“ е българска музикална компания, която се занимава с продуциране и издаване на поп-фолк и фолклорна музика. Компанията е собственост на инж. Митко Димитров (Митко Пайнера).

Собственост на фирмата е и популярната сателитна телевизия „Планета ТВ“, по която се излъчват предимно клипове на техни изпълнители. Производствената база и централният офис на „Пайнер“ ООД са в Димитровград.

Компанията е основана през 1990 година. Първоначално се занимава само с производството на аудио и видеокасети, но постепенно започва и да извършва продуцентска дейност, създава две собствени звукозаписни студиа и печатница. На 13 ноември 2001 г. стартира собствена телевизия - „Планета“. На 6 май 2007 г. в ефира се появява и фолклорният канал „Планета фолк“. На 24 май 2010 г. тръгва и третият канал с марката Планета - „Планета HD“, която е първата HD телевизия в България.

Компанията разполага със собствени музикални магазини в девет български града, а от края на 2004 г. и с дискотеки - „Планета Пайнер клуб“ във Варна, Хасково, Димитровград, Русе, Благоевград, Несебър, Търговище, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Шумен, Бургас и две в София. През 2008 е открит в Димитровград Комплекс "Планета Пайнер".

На 13 ноември 2012 г., навръх рождения ден на ТВ "Планета", стартира и едноименното радио - Радио "Пайнер".

Национално турне на „Планета ТВ“[редактиране | редактиране на кода]

От 2004 г. през лятото „Пайнер“ организира „Планета Прима“ - голямо концертно турнете из България с участието на няколко известни поп-фолк изпълнители. Турнето обхваща 15 града и трае 1 месец. През 2006 г. (1-29 август) в турнето участват осем изпълнителя - Гергана, Емилия, Ивана, Камелия, Анелия, Райна, Малина и Преслава. През 2007 г. турено вече се казва „Планета Дерби“ и участват 11 изпълнителя. През 2008 г. носи името „Планета Дерби Плюс“. През 2009 г. изпълнителите стават 12, а през 2010 - 13 г. През 2011-2013 г. не се провежда турне заради липса на споносри. След 3-годишно отсъствие през лятото на 2014 г. се завръща с ново име „Планета Лято“. Турнето обхваща 5 града в рамките на 9 дни, а в него участие вземат 15 изпълнителя.

Концерт „Планета Мура Мега“[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2006 г. в София на ст. "Локомотив" в се организира концерт-спектакълът „Планета Мура Мега“ и изпълнителите са 12, участвали във всички издания на „Планета Прима“.

Годишни награди[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година компанията организира музикални награди (традиционно в края на февруари или началото на месец март), които раздава на сборни концерти. Първото издание на "Годишните награди на телевизия Планета" е в началото на 2003 г. Категориите често търпят промени през годините, но има няколко основни, които се раздават всеки път - Певица на годината, Певец на годината, Видеоклип на годината, Песен на годината, Албум на годината, Дует на годината, Дебют. Тези категории се считат и за най-престижните. Освен наградите на телевизията обикновено се раздават и специални отличия, както и награди на спонсорите.

Фестивал „Тракия фолк“[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 година фирмата „Пайнер“ организира фестивал за нова авторска песен на фолклорна основа - „Тракия фолк“ в Димитровград. През 1995 година, в Хасково, като задължителен раздел на фестивала, е установен и поп-фолкът. След няколко годишно прекъсване, през 1999 г. в Стара Загора, фестивалът се състои отново, но този път е обявен като Национален конкурс за изпълнители и песни от съвременния български фолк. Следващите издания на фестива се състоят през 2000 г. - отново в Стара Загора, и през 2003 г. - в Пловдив.

Рожден ден[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година през ноември или декември се отпразнура рожденият ден от старта на ТВ Планета, който е на 4 декември 2001 г. Рождените дни се отбелязват със сборни концерти, традиционно включващи около 25-30 изпълнителя. На тях се изпълняват песните за изминалата година, както и някои по-стари хитове. Рождени дни и на другите две телевизии с марките Планета и Пайнер - Планета Фолк и Планета HD се отбелязват с концерти. През есента на 2000 г. Пайнер организира два концерта - С хитовете на есента и Коледен концерт на 6 декември 2000 г.

  • На 8 юни 2000 г. Пайнер отбеляза своя първи юбилей с концерт в Пловдив.
  • На 9 юни 2010 г. се отпразнуваха 20 години от създаването на фирмата в София пред пл. "Александър Невски".

Пролетно парти[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Пайнер организира своето първо пролетно парти в Пловдив. През 2005 г. е в Хасково и София. Следващите няколко издания са през 2007 и 2011 г.

Златните хитове на Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2012 г. Пайнер издава новата си хитова поредица със златни хитове - Златните хитове на Пайнер. Всеки месец на музикалния пазар излизат по пет нови заглавия с индивидуален поред номер и включва по 10 хита от репертоара на един изпълнител.

Изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Солови изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Фолклорни изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Оркестри, дуети и групи[редактиране | редактиране на кода]

Фолклорни оркестри, дуети и групи[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнители, напуснали Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

Оркестри, дуети и групи, напуснали Пайнер[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]