Сабя от Кабиюк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сабя от Кабиюк
Съвременна възстановка на Сабята от Кабиюк
Информация
ТипМеч
ПроизходПърва българска държава
Арсенал Конница
ПериодРанно Средновековие
РазпространениеИзточна Европа
Широчина на острието4,0 – 3,5 см
Дължина на острието80 см
Обща дължина96 см
Сабя от Кабиюк в Общомедия
Сабя от Кабиюк
Сабята, експонирана след реставрация
Сабята, експонирана след реставрация
Местоположение
43.214° с. ш. 26.593° и. д.
Сабя от Кабиюк
Местоположение в България
Страна България
НаходкаКабиюк, Шумен
ЕкспонатРИМ – Шумен
Археология
Видхладно оръжие
ПериодVIII век
КултураПрабългари
ЕпохаСредновековие

Сабята от ранносредновековния Могилен комплекс Кабиюк-Шуменско е археологическа находка от края на VII или началото на VIII век, времето на създаване и укрепване на Българската държава по Долния Дунав.

Разкриване[редактиране | редактиране на кода]

Находката е направена през 2005 г., когато археологическа експедиция на РИМ–Шумен под ръководството на Рашо Рашев започва проучване на новооткрит могилен комплекс на 15 км западно от старата българска столица Плиска, в землището на коневъдното предприятие „Кабиюк“. При проучването на могила №4 е открито богато ранносредновековно погребение, датирано от изследователите към края на VII до средата на VIII век. Погребението е на млад мъж и е извършено чрез трупополагане в гробна яма преди времето на насипване на самата могила. То е ориентирано с глава на север и придружено от множество погребални и поменални дарове. Основна и най-важна част от погребалния инвентар съставят снаряжението на конника, включващо сребърни гарнитури от бойни колани и накити, конска амуниция с украса за нея и оръжие-сабя [1][2]

Анализ[редактиране | редактиране на кода]

Оръжието, открито в гроб №1 на могила №4, е ранносредновековната сабя, положена като лично въоръжение или дар за погребания там български войн. Сабята от Кабиюк е открита положена вляво от погребания, обърната с дръжката към краката му, вероятно предварително извадена и поставена отделно от ножницата си. Оръжието не се е запазило цяло и в първоначалния си вид, а е фрагментирано на четири къса поради силна корозия и пълно окисление. Остатъкът от острието на сабята е с многослойна структура, изкован чрез пакетиране на 2 или 3 стоманени ленти с различно въглеродно съдържание. Предпазителят на сабята е дълъг и прав. Дървената част на дръжката е едносъставно цилиндрично тяло с дължина до 160 мм и облечена с кожа от скат или акула (Rhinobatos cemiculus или Centrophorus granulosus).

Реставрация[редактиране | редактиране на кода]

Сабята е своеобразен връх в развитието на кавалерийското дълго хладно оръжие, използвано от конните народи на Евразия. В своята класическа форма, тя се появява за пръв път на историческата сцена заедно с източноевропейските номади през VII-VIII век. Тя представлява хладно оръжие с извито, едностранно източено острие с характерна режеща фаза и сечащ удар. Първите подобни оръжия в Източна Европа са образците от погребалния комплекс, открит по левия бряг на Днепър в близост до с. Вознесенка и сходните им оръжия от синхронните комплекси Перешчепино, Глодоси, Келагей и Макуховки от последната четвърт на VII век.[3][4][5][6] В края на същия VII и началото на VIII век, сабята се появява и на Балканите, в региона където първоначално се заселват българите-оногури. Находката от Кабиюк е ярък представител на тази специфична в своята стилистика разновидност на сабята.

Първоначално находката е реставрирана като оръжие с права дръжка. Това буди известен спор в научните среди, тъй като на снимката от разкриването на находката се вижда, че запазеното парче от дръжката има лек наклон в посока на режещия ръб, а ъгълът между него и дясното рамо на предпазителя е по-голям от 90 градуса. Това вдъхновява следващ опит за историческа реконструкция (реплика) на находката от Кабиюк след сравнително проучване на достъпния запазен археологически материал и практически опит в изработването и утилитарната употреба на оръжието сабя[7].

Сабята от Кабиюк е възстановена като дълго хладно оръжие със сравнително дълго острие (750 – 800 мм), несиметрична извивка (10 мм), по-изразена в последната третина на клина. Острието е сравнително широок (3,5 – 4,0 см) и дебело (0,5 – 0,6 мм), с петостенно сечение, със задно острие към върха му и с малко изтъняване по посока на върха. Тези параметри определят сабята от Кабиюк като оръжие със силно присъствие на острието и център на тежестта, който е сравнително отдалечен от предпазителя (20 – 25 см). Опашката на острието и основата на ръкохватката е леко изместена от централната ос по посока на гърба, с издължена трапецовидна форма (9 – 14 см/2,5/1,2 см) с укрепваща гривна (втулка). Дръжката на сабята е с права и дълга ръкохватка (13 – 16 см) с лек наклон по посока на режещия ръб, следваща оста на сабята , обвита с кожа от скат и укрепена със сребърни детайлни обкови (тясна гривна и цилиндрично калпаче). Дървената част е закрепена към металната основа с помощта на железен нит 3 см над предпазителя нит и втори, преминаващ през самия предпазител. В основата на същия, под главичката е прикован и дебел кожен ремък – темляк.

Подобни находки[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните прототипи на типа сабя от Кабиюк са сабите от некропола Дюрсо в Предкавказието [8] и сабята от погребение 2, могила 2 на Шиловския некропол по Средна Волга от VII век [9]. Първата сабя, която носи характерните за сабите от типа на Кабиюк, дълго право кръстовище и укрепваща гривна в основата на острието , е тази от погребение 4, могила 11 на Шелехметския II некропол от района на Самарската дъга, отново по Средна Волга от края на VII век [10]. Наличието на такава гривна е важен типологично определящ елемент, характерен за цяла група саби от най-ранния период на възникване на това оръжие, които са безспорно свързани с миграциите на българите от епохата. По Средна Волга подобни саби са открити в Новинковския могилен некропол от началото на VIII век[11] Такива са и сабите от етнокултурно близките на тези от Кавказ, но малко по-късни паметници по Северски Донец и Оскол, датирани в средата на VIII-IХ век. Това са все саби откривани в аланските и български паметници от Подонието [12] Разбира се, едни от най-ранните находки на такива саби със слабо извит клин, права дръжка и сравнително дълго право кръстовище са открити и по Средния Дунав и Тиса в границите на някогашния Аварски каганат. Закрепването на предпазителя към дръжката, с помощта на железен нит с висока пирамидална главичка както в случая със сабята от Кабиюк, е особеност характерна за цяла група такива аварски саби – тип IIIа, по класификацията на Г.Чики [13] Със същия характерен накрайник на ръкохватката какъвто има сабята от Кабиюк, са сабите открити в кремационния некропол Сухая Гомольша [14]; сабите от двуобредния некропол Красная Горка [15][16] и две саби са от частни колекции [17]. Интересното при накрайника на сабята от Кабиюк е, че той силно наподобява формата на накрайника за войнски колан, а също и друг по-малък накрайник, вероятно от дръжката на нож, намерени в същото погребение. Още по-интересното е, че точно този тип касетъчен коланен накрайник се появява и при всички находки на колани изпълнени в типичния за българската служебна аристокрация, стил Врап-Ерсеке. Освен при Кабиюк, такива са коланите накрайници на единия от двойките колани открити в погребения от квартал Дивдядово-Шуменско[18] датирани от началото на VIII-до средата на IX век. Накрайниците с форма като тази от дръжката на сабята от Кабиюк се запазват и в християнския период на Първото царство [19] Формата на калпачето и начина му за закрепване с помощта на два нита с изпъкнали кръгли глави са характерна особеност на сабята, отнасящи я към тази хронологична и географски обособена типологична група, т.е. българите и аланите населявали земите на Хазарския каганат по р. С.Донец (VIII-IX век). Връзката на този тип накрайник с накрайниците на бойните колани, определя и мястото на сабята в българската традиция на художествения метал по Долния Дунав и връзката му със синхронните номадски култури, в частност тази на Аварския каганат по Средния Дунав(VIII-IX век).

В България са разкрити оръжия от същия, а може би и от по-ранен период (VI-VII век), които също са с отношение към появата на сабята и нейната еволюция:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Атанасов Г., Венелинова С., Стойчев Ст. Ранносредновековен некропол в Шумен-квартал Дивдядово
  • Аксенов В.С. Салтовские кремационые комплексы с конскими начельниками из басейна Северского Донца //Хазарский альманах т.4 Киев-Харков 2005 с. 193
  • Амброз А.К. Кинжалы V-VIII в. с двумя выступами на ножнах.//СА.1986. № 3. С.28 – 35.
  • Амброз О. Вознесенском комплексе VIII в. на Днепре – вопрос интерпретации.// Древности эпохи великого переселения народов V-VIII вв. М.: 1982., с. 204 – 222.
  • Бобров Л.А., Худяков Ю.С., Военное дело сяньбийских государств северного Китая IV-VI вв. н. э // Военное дело номадов центральной Азии в сянбийскую эпоху. Новосибирск, 2005.
  • Гавритухин И.О. Хронология эпохи становления Хазарского каганата (элементы ременной гарнитуры) //Хазары. Иерусалим; М., 2005.
  • Голубев В., Григорьянц М. К вопросу о классификации клинкового оружия у племен салтовской культуры // Харьковский историко-археологический сборник. 2009. №5. с. 135 – 146.
  • Голубев А. М., Голубева И.В. однолезовой оружие с длинным клинком кочевников VII-VIII вв. // Археология. 2012. № 4. С. 42 – 54
  • Горбунов В.В.Военное дело Алтаяв III-XIVвекЧасть II 2006, стр68-69
  • Даскалов М., Тонкова М. Ранносредновековен колективен гроб със сребърни гарнитури от с. Гледачево, Радневско. Археология год.LI, 2010, кн. 3 – 4, стр. 78
  • Йотов В. Ранние сабли (VІІІ–X вв.) на Нижнем Дунае. (Сабля раннего средневековья – вклад болгар)// Културы Евразийских степей второй половины Iтысячилетия н.е. Самара 2010, стр.217 – 226
  • Кадиева А.А. Хронологические индикаторы в погребалном инвентаре Галиатского склепа 1935 г. в Дигорском ущелие (Северна Осетия)/ Российская археология, 2012, №1, с. 100 – 111.
  • Каминский В.Н. Вооружение племен аланской культуры Северного Кавказа I–XIII вв.: Дис. … канд. ист. наук. Владикавказ, 1991.
  • Каминский В.Н., Каминская-Цокур И.В. Вооружение племен Северного Кавказа в раннем средневековье //Историко-археологический альманах. Вып. 3. Армавир; М., 1997.
  • Комар А.В. К вопросу о дате и етнокультурной принадлежности. Шиловских курганов.//Степи Европы в епоху средневековья. Т.2. Хазарское время 2001, с.11 – 44.
  • Комар А.В. Предсалтовские и раннесалтовский горизонты Восточной Европы – (вопросы хронологии) // VitaAntiqua. № 2. Киев, 1999, 2001
  • Комар А.В. Перешчепинский комплекс в контексте основных проблем истории и културы кочевников Восточной Европы VII-нач.VIII в //Степи Европы в епоху средневековья. Т.5. Хазарское время 2006., с. 7 – 240.
  • Крупнов Е.И. Галиатский могильник, как источник по истории алан-оссов // ВДИ, 1938. № 2.
  • Крупнов Е.И. Из итогов археологических работ (поматериалам Северо-Кавказской экспедиции ГИМ в1935 г.) // ИСОНИИ. Т. IX. Орджоникидзе, 1940.
  • Попов Ст. Сабя от колекцията на Националния археологически музей в София, – Плиска –Преслав 11, 2015, с.431 – 433
  • Саханев В. 1914. Разкопки на Северном Кавказе в 1911-12 годах //ИАК. вып. 56, стр110.
  • Соловьёв А.И. Военное дело коренного населения Западной Сибири. Эпоха средневековья. – Новосибирск, 1987
  • Тарабанов В.А. Средневековый могильник у аула Казазово 1984
  • Тарабанов В.А. Средневековый могильник у аула Казазово // Проблемы археологии и этнографии. Вып. II. Л., 1983. с.148 – 154
  • Lázsló, Simon. Korai avar kardok. – Studia comitatensia, 22, Szentendre, 1991.
  • Marek Stachowski. Tne origin of the European word for saber, Krakyw2004 г.
  • Tomislav Aralica. Second Avar Khaganate Sabre or Pallos Cross-guard from Nin. Preliminary communication, Early Mediaeval archaeology. Dobrodol, Grahovec 16 HR–Sesvete 10360 tomislav.aralica@fsb.hr; Mato IlkiĆ Odjel za arheologiju Sveučilište u Zadru Obala kralja Petra Krešimira IV.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рашев Р. Праболгары на югозападной окраине евразийской степи. – В: Средневековая археология евразийских степей. Материалы Учредительного съезда Международного конгресса. Т.I. Казань: Институт истории АН РТ, 2007ц.104 – 108.).
  2. Р. Рашев(+2008), Ст. Станилов, Ст. Стойчев. Кабиюк ранносредновековен могилен комплекс София, 2014 г.
  3. Грінченко В.А. Пам’ятка VIII ст. коло с. Вознесенки на Запоріжжі. // Археологія, Київ, 1950, т. III., с. 37 – 63
  4. Хрисимов Х. Вознесенский комплекс Проблемы хронологии и интерпретации наVII – началото на VIIIвек// Степи вЕропы в епоху средневековья Т.7. Хазарское время 2007 с.9
  5. Корзухина Г.Ф. Из истории древнерусского оружия XI в. СА XIII, 1950, с.63
  6. Мерпет Н.Я. Из истории оружия Восточной Европый в раннем средневековье.// СА XXIII, 1955, с. 131 – 168.
  7. Милен Петров Сабята от ранносредновековния Могилен комплекс Кабиюк-Шуменско, 2017
  8. Дмитриев А.В. Могильник Дюрсо-еталоный памятник древностей VI-IX в.// Археология. Крым, Восточное Причерноморье и Закавказье в эпоху средневековья IV-XIII века 2003., с.200 – 2007.
  9. Багатудинов, Богачев, Зубов. Праболгары на Средней Волге. Самара 1998
  10. . Бражник О.И., Кирсанов Р.С., Лифанов Н.А. Исследование Шелехметского II курганно-грунтового могильника в 1999 // Краеведческие записки. Вып.IX. – Самара, 2000, с.188.
  11. Матвеева Г.И. Могильники ранних болгар на Самарской Луке. 1997
  12. А.В.Комар Предсалтовские и раннесалтовский горизонты Восточной Европы (вопросы хронологии) Институт археологии НАН Украины
  13. Чики Г. Сабли аварского периода в Карпатской котловине: Вопросы типохронологии //Културы Евразийских степей второй половины Iтысячилетия н.е. Самара 2010, стр. 207 – 216
  14. Крыганов А.В. Вооружение и конское снаряжение кочевников юга Восточной Европы VII-X вв.//Диссертация на соискание учёной степени кандидата исторических наук, Харьков, 1987
  15. Михеев В.К. Подонье в составе Хазарского каганата//Харьков, 1985
  16. Аксенов В С, Воловик С. Новый салтовский могильник в верхнем Подонечье, Донская археология 3 – 4, 1999, стр. 34 – 40 Рис. 1/6.7.8
  17. Реконструкция салтовской сабли, архив на оригинала от 27 март 2017, https://web.archive.org/web/20170327170220/http://mreen.org/kaganat/rekonstrukciya-saltovskoy-sabli.html, посетен на 26 март 2017 
  18. Атанасов Г., Стойчев Ст., Дончева Ст. Три саби от ранното българско средновековие (Нови постъпления в РИМ-Шумен) /Известия на Исторически музей-Шумен 2004, Книга XII, с.73 – 77
  19. Петров, Хрисимов. Сабята от гроб №27 на старобългарския некропол при Н.Пазар./ България, българите и Европа-Мит, история, съвремие. Т.IV. В.Търново 2011, стр.355 – 370.
  20. М.Петров, Н.Хрисимов. Сабята от гроб №27 на старобългарския некропол при Н.Пазар.
  21. Атанасов Г., Стойчев С., Дончева С. Три саби от ранното българско средновековие (Нови постъпления в РИМ-Шумен) /Известия на Исторически музей-Шумен 2004, Книга XII, с.73 – 77
  22. Йотов В. Ранние сабли (VІІІ–X вв.) на Нижнем Дунае. // Културы Евразийских степей второй половины Iтысячилетия н.е. Самара 2010, стр.217 – 226
  23. Йотов В. Въоръжението и снаряжението от българското средновековие (VII-XI век) Варна, 2004.
  24. М.Петров, Н. Хрисимов. Едноострите клинови оръжия от територията на България и византийската военна традиция. – Добруджа (30) 2015, с.311 – 332
  25. Хрисимов, Н. Едно ранносредновековно прободно-сечащо оръжие (VI–VII век) от колекцията на НИМ. – ИНИМ, XX, 2008, с. 56
  26. М.Петров, Н. Хрисимов. Едноострите клинови оръжия от територията на България и византийската военна традиция. – Добруджа (30) 2015, с.316, с.326, обр. 3.
  27. М.Петров, Н. Хрисимов. Едноострите клинови оръжия от територията на България и византийската военна традиция. – Добруджа (30) 2015, с.316, с.327, т.II, обр.2