Дулово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дулово
България
Red pog.png
Дулово
Област Силистра
Red pog.png
Дулово
Общи данни
Население 7 063 (ГРАО, 2014-06-15)*
Понижение 6 537 (НСИ)
Землище 19,582 km²
Надм. височина 237 m
Пощ. код 7650
Тел. код 0864
МПС код СС (Сс)
ЕКАТТЕ 24030
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   - кмет
Дулово
Юксел Ахмед
(независим)

Ду̀лово е град, разположен в Североизточна България, той е административен център на община Дулово, област Силистра. Дулово е и третия по големина град в областта, след Силистра и Тутракан.

История[редактиране | edit source]

Първото сведение за съществуването на града се базира на турско-арабски документ, който датира от 1573 година. В близост до града се е намирало селище с името Алени Бахча, в превод — Видна градина. Преди Освобождението на България от турско робство в селището се заселват българи от Преславско. Селището бива многократно опожарявано, но жителите му съумяват да основат ново с турското име Аккадънлар или на български — Бели кадъни. Преди време с името Чардак. През 1878 г. в населеното място живеели 100 турски, 25 български семейства, а общото население възлизало на 900 жители. 1946 г. населението вече е било 1841 жители, десет години по късно става 5910. В средата на населеното място се е намирал гьолът на гъските "Kaz gölcüğü". Населеното място и околността му са били безводни. Преди време е имало два кладенеца дълбоки 35-40 м. Когато пресъхнели тези кладенци, хората са пренасяли вода с бъчви от местност намираща се на север и наречена долината на кладенците "Pınarlar deresi". Там е имало 45 пълноводни кладенеца.

На 2 септември 1916 г. Първа пехотна софийска дивизия освобождава селището от румънска власт.

От 20-те години на 20 век селището бива причислено към днешна Румъния, но благодарение на Крайовската спогодба от 1940 г. то е върнато на България. След 1942 г. селището е преименувано на Дулово. Оттогава то носи името на славната българска династия Дуло. На 30 януари 1960 г. е обявено за град.

В близост до града е разположен парк „Жажда“. Това е селищната могила. Районът е бил заселен още от древността, античността, средновековието и османския период. Намерени са останки от керамични съдове, монети, оръжие, инструменти, основи на жилища и много други. В миналото там е текла река и е имало многобройни извори. Сега е вододайна зона.

География[редактиране | edit source]

Предимно равнинен релеф в общината който е пресечен от суходолия с различна ширина, които са с посока север-юг. Около тях са изградени почти всички населени места в Добруджанския район.

Преобладаващата надморска височина е от 150 до 250 м.

Районът е широко отворен на север. Откритата теренна конфигурация обуславя достъпа на ветровете от всички посоки като най-голяма повторяемост имат югоизточните и южните ветрове. През зимните месеци духат силни студени североизточни ветрове, които предизвикват снегонавявания. През лятото често явление е появата на силни сухи ветрове, които пораждат ерозия на почвата.

Годишната сума на валежите е 650 мм/кв.м, което е под средната за страната стойност. Засушаванията през летните месеци се отразяват неблагоприятно на тревната и дървесната растителност в общината.

Горските масиви заемат 23% от територията на общината. Преобладават естествени насаждения от дъб, цер, габър и други. Иглолистните видове са внесени допълнително при реконструкция на горите със стопанско предназначение или оформят междуселищното пространство.

Политика[редактиране | edit source]

Кмет на община Дулово е д-р Юксел Ахмед - ГЕРБ

Икономика[редактиране | edit source]

До началото на 90-те години на 20-ти век икономиката на Дулово беше насочена към индустриално развитие. Основните отрасли бяха машиностроене и металообработване, шивашка (по-рано и текстилна) индустрия и производство на комбинирани фуражи. По-малко застъпени бяха производството на строителни компоненти от полимерни изделия и хранително-вкусовата индустрия (преди всичко първична преработка на мляко и производство на хляб и хлебни изделия). Дулово винаги е било и си остава център на земеделски район, известен преди всичко със зърнопроизводството си. Индустриалните отрасли, които все пак намират място в икономиката на града са свързани преди всичко с първичната преработка на земеделска продукция. Останало е и шевното производство, което еволюира в малки предприятия с относително ограничено стопанско значение.

Обществени институции[редактиране | edit source]

Община Дулово ул. „Васил Левски“ 18 Факс 0864/ 23020 Други телефонни номера: Кмет — 23000 Зам.-кметове — 24030, 22550 Секретар — 22757

Забележителности[редактиране | edit source]

Читалище "Никола Й. Вапцаров"

Музеи[редактиране | edit source]

Историческият музей в Дулово е открит през 1988 г. Разполага с експонати в 4 отдела: Археология, Етнография, Нова и най-нова история и галерия.

Редовни събития[редактиране | edit source]

  • Ежегодно провеждане на майски културни мероприятия под надслов „Дни на моя град“.

Външни препратки[редактиране | edit source]