Полски Тръмбеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Полски Тръмбеш
България
Red pog.png
Полски Тръмбеш
Област Велико Търново
Red pog.png
Полски Тръмбеш
Общи данни
Население 4 555 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 4 359 (НСИ)
Землище 17,172 km²
Надм. височина 137 m
Пощ. код 5180
Тел. код 06141
МПС код ВТ (Вт)
ЕКАТТЕ 57354
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Полски Тръмбеш
Георги Чакъров
(независим)
Адрес община
ул. Черно море №4
тел.: 06141/ 41 41; 41 42
факс: 06141/ 69 54
web: trambesh.eu
e-mail: obshtina_pt@hotmail.com
obshtina_pt@abv.bg

По̀лски Тръмбѐш е град в Северна България. Той се намира в Област Велико Търново и е на 37 км от град Велико Търново. Градът е административен център на Община Полски Тръмбеш. Общината има 15 населени места с общо население 14414 жители, а град Полски Тръмбеш - 4589 жители по настоящ адрес (15.03.2014 г.) [1].

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път селището е споменато в османските регистри през 1430 г. с името Полски Търъмбеш. Назовава се с още няколко имена, но във всички има именния термин Тръмбеш. А самата дума "тръмбеш" е от старославянски "тръмбя", което означава подготовка на земята преди оран, т.е. почистването ѝ от треви, храсти, стебла и прочее. Към 1865 г. то имало 40-50 български и турски къщи — почти по равно от двете народности. При първото преброяване на населението през 1880 г. жителите са 521.

Дълги години селището било малко по размери с незначително по брой население. Прекарването през 1900 г. на ж. п. линия Русе — Горна Оряховица е дало тласък за по-бързо икономическо развитие на района. Гарата била открита официално през 1901 г. През 1911 г. вече в селото е утвърден ежеседмичен пазар, който съществува и до днес и е много оживен, поради подчертано средищния характер на селището.

След Първата световна война възникват редица предприятия, главно с преработвателен характер на селскостопански стоки, които носят бърза и лесна печалба.

От 1929 г. селото е електрифицирано и в него вече работят мелница, керамична фабрика, маслобойна фабрика, консервна фабрика и ремонтна работилница. Полски Тръмбеш се развива и като център за изкупуване и преработка на селскостопански произведения от богатия район.

Предприемчивият дух на местното население и наличието на удобни железопътни и шосейни връзки със селищата на съседните общини спомагат за бързото развитие на хранително-вкусова и машиностроителна промишленост, които от своя страна са предпоставка за нарастване на населението и обявяването на Полски Тръмбеш за град през 1964 г.

Икономика и инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на града и общината е свързана преди всичко с развитието на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. В града има железопътна гара, автогара, редуцирана болница, средно училище, винпром, мелница и др. Функционират следните по-големи фирми [2]:

"Сиконко - Агрия АД" - Земеделска продукция - производство и търговия на едро
МБАЛ "Д-р Методи Миновски" ЕООД - Болница
"Мирослав Ганчев ЕТ", "Минко Дживодеров ЕТ", "Анфарм инженеринг - Анка Маринова ЕТ" - Аптеки
"Мелсом ЕООД" - Мелници и търговия на брашно
"Районна Потребителна Кооперация - Полски Тръмбеш" - Хранителни стоки - магазини
"Строителство и Благоустройство ЕООД" - Строителни материали - производство
"Стройко - Д ООД" - Строителни материали - търговия
"Васил Иванов Костов ЕТ" - Хидроизолация - услуги
"Омикрон ООД" - Електроматериали и съоръжения - търговия
"Подем ЕООД" , "2000 - Михаил Шишков ЕТ" - Металообработка
"Вирома ООД" - Бензиностанции
"Милушеви ООД" - Вътрешни и международни товарни превози. Пласмент и търговия с автомобилни гуми
"ЕТ Георги Георгиев - Роси 99" - Специализиран транспорт
"Интеграл ПТ ООД" - Книжарници и книгоразпространение
"Агрикултура - СК – Христо Христов ЕТ" - Земеделска продукция - производство и търговия на едро
"Имона - Иван Христов ЕТ" - Безалкохолни напитки - производство
"Бизнес център - Полски Тръмбеш СНЦ" - Бизнес консултанти
"Росита ЕТ" - Асоциации и сдружения

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на Полски Тръмбеш по време на ежегодното изпращане на абитуриентите

Към градското читалище има Детска музикална школа с класове по пиано, акордеон и народно пеене, където се обучават деца и от съседните села. Работят състав за художествено слово „Карамелчета“, детски театрален състав и състав за латиноамерикански танци. Изградена е и Детска школа по български народни танци към Фолклорна формация „Полянци“.

Нов културен институт за града е Историческият музей. Открит е на 8. ІХ. 2007 г. Има шест експозиционни отдела: Археология; Възраждане, Нова и най-нова история; Етнография; Антропология; Художествен и Лапидариум. Събран е фонд и предстои създаването на военно-историческа експозиция. Музеят е настанен в масивна сграда, строена през 1923 и 1933 г. Представени са всички периоди на човешката цивилизация оставила артефакти в тукашния край. Няма хиатус. Сред най-интересните паметници са хокерно погребение от неолитната епоха, граничен стълб между римските провинции Мизия и Тракия от 136 г., оброчна плочка посветена на богиня Хеката, бронзова камбана която притежава тайнството да сбъдва желания, множество предмети, инструменти и съоръжения с производствен и битов характер, колекция от възстановки на исторически личности, направени по меките тъкани на черепа, документи и прочее. Ежегодно се провеждат национални научни конференции. През 2013 г. се проведе седмата. Издават се сборници с материалите от конференциите. Ежегодно се провеждат по десетина музейни изложби, в това число международни. По инициатива на ИМ 11 юли е обявен за исторически празник на Полски Тръмбеш. Свързан е с деня на освобождението му от османско владичество през 1877 г. В музея се провеждат прояви на други обществени и културни организации. База за обучение на студенти.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Градът има традиция в плувните спортове. Преди години в града са се провеждали републикански състезания. Изградена е спортна база със закрит и открити плувни басейни, един от които беше с олимпийски размери.

През 1980-те години под патронажа на Пенчо Кубадински е изграден комплекс за ловна трап стрелба. Провеждани са европейски състезания.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • 8 септември — Празник на града, организиране на ежегоден панаир, увеселителни люлки, литературни; музеят провежда ежегодно национална научна конференция, провеждат се и други културни прояви.
 • 24 май — Ден на славянската писменост и култура, ежегодно изпращане на абитуриентите.
 • 16 май — Спортен празник на града.
 • 11 юли - Исторически празник - Ден на освобождението на града от османско владичество.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Родени в Полски Тръмбеш
 • Други личности, свързани с Полски Тръмбеш
  • Цанко Церковски (1869-1926), писател и политик, учител през 1892–1894
  • Христо Бойчев (р. 1950) Драматург, Официален сайт. Автор на пиеси, играни в 34 страни на света. Живял, учил и работил като инженер в П. Тръмбеш от 1963 до 1985 г. Почетен гражданин на града от 2004 г.
  • Калоян Илиев (р. 1980), футболист, почетен гражданин на града от 2004 г.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Известен специалитет тук е местната рибена чорба. Приготвя се от сладководни риби. Желателно е да са няколко вида, по възможност хищни. Първо се приготвя отделно бистър бульон от зеленчуци (доматите зелени, за да не оцветят бульона). Накрая зеленчуците се отстраняват и в бульона се сварява рибата. Подправки: дивисил, риган, тарос и др. Сервира се гореща и подлютена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес - дата 15.03.2014. //
 2. Фирми в Полски Тръмбеш - 2010. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]