Луковит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луковит
Знаме    Герб
България
Red pog.png
Луковит
Област Ловеч
Red pog.png
Луковит
Общи данни
Население 9 583 (ГРАО, 2014-06-15)*
Понижение 8 964 (НСИ)
Землище 89,115 km²
Надм. височина 171 m
Пощ. код 5770
Тел. код 0697
МПС код ОВ (Л)
ЕКАТТЕ 44327
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   - кмет
Луковит
Иван Грънчаров
(ГЕРБ)
Адрес община
ул. „Възраждане“ № 73
п.к. 29

Луковит е град в Северна България. Той се намира в област Ловеч, на двата бряга на река Златна Панега по пътя от София за Плевен и Русе, в близост до град Червен бряг. Градът е административен център на община Луковит.

География[редактиране | edit source]

Поглед към Луковит от високите части в южната част на града

Градът е разположен на двата бряга на река Златна Панега. Цялата община Луковит се намира в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкан. През територията ѝ минават три реки: река Искър, река Вит и река Златна Панега.

Климатът е смекчен умереноконтинентален, липсват екстремните летни горещини и зимни студове, които са характерни за рязко изразения умереноконтинентален климат на Дунавската равнина. В резултат на тези и други фактори почвите на територията на общината се характеризират с голямо разнообразие.

В околностите на гр. Луковит има много красив каньон на р. Златна Панега, местността „Котлен“, уникални скални образувания „Куклите“ в Карлуковското карстово плато. Природни забележителности: циркусът „Котлен“, каменопад „Дайма“, лагуната с кръглото тресавище.

 • Скит — пазвите в каньона: Иглуто, Ларгото, Тепавицата, Лонгоза, Рилско място, Лозето.
 • Скален скит — параклиси пред входовете на естествените пещери, използвани за убежище на монаси отшелници („Глигора“ и „Св. Марина“).
 • Пещера с поток изворна вода: Панежка Темна дупка — забулена в догадки и неизследвана.
 • Скални фигури и циркуса в Котлен: Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето и др., както и скална шахта Въртопа.

Проучени са общо 240 пещери. От тях 6 — феноменът „Проходна“, „Безименна 22“ (Контрабасът), „Задъненка“ и др., както и двата скални феномена — „Струпанец“ и „Провъртеника“ — са обявени за природни забележителности. Пещерите са обект на изследване на Българската федерация по спелеология и Световната спелеоложка общност, която избира района за еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони в света „PIGEK“. Някои от пещерите са уникални паметници на човешката култура от палеолита до XIV век.

История[редактиране | edit source]

Паметника в центъра на Луковит
Черквата в центъра на Луковит

Най-ранните следи от човешки живот на територията на община Луковит датират от преди 2-3 хиляди години преди новата ера. Траки, римляни, и българи са живели по тези земи, като доказателства са откритите гривни и бронзови брадвички, монети, парчета от глинени съдове, накити, части от каменни колони, ръчни мелници и др.

От турски регистри от 15 век, които се съхраняват в Народната библиотека в София, става известно, че още около 1430 година, а вероятно и по време на Втората българска държава, съществува село Гюрне Лукович (Горни Луковит) влизащо в каза (област) Мроморнича (бълг. Мраморница). В друг регистър от 1495 г. се споменава, че селото, наброяващо 47 къщи, е влизало във вилаета Неделичко заедно с Карлуково — 39 къщи, Долни Луковит — 44 къщи и др.

Според османските архиви, през 1516 г. в Луковит започва да се разпространява исляма. Според изследователя на помаците Васил Миков, Луковит не е бил напълно ислямизиран, тъй като има данни, че през 1860 г. в населеното място е имало 250 помашки и 260 християнски къщи. След Освобождението почти всички помаци са се изселили. От този период датира и известната народна песен „Луковитски моми“.Към 1893 година в селото са живели 133 помаци.[1]

През 1889/1890 г. Плевенски окръг се е делял на две околии: Плевенска, с 25 общини и 49 села, и Луковитска, с 16 общини и 23 села. През 1898 г. Луковит става град с всички околийски служби: околийско управление и съдилище, околийска болница, данъчно управление, първото училище „Инж. Г. Ив. Вълков“, построено през 1898 г., прогимназия и гимназия, народно читалище. По време на бомбадировките на София през 1943 г.в сградата на гимназията е била евакуирана Александровската болница.

В Луковит е построена една от първите ВЕЦ в България.[2]

Политика[редактиране | edit source]

Икономика[редактиране | edit source]

Обществени институции[редактиране | edit source]

Читалище “Съзнание”

Забележителности[редактиране | edit source]

Луковит е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Национален пещерен дом, Луковит.

В околностите на града е открито през 1953 г. Луковитското тракийско сребърно съкровище, датирано от средата до втората половина на IV в.пр.н.е. На територията на община Луковит се намира първия в България ГЕОПАРК "ИСКЪР-ПАНЕГА", създаден по програма ФАР на ЕС.Той се състои от два микрорайона - Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк "Панега".С подкрепата на Българската академия на науките (БАН) и Българската асоциациа за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) геопаркът е създаден като устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа и културно-историческа стойност.Разположен е непосредствено до главен път Е-83 София-Плевен-Русе, като на входа му има безплатен паркинг с туристически информационен център.

Геопаркът включва:

 • Красив каньон на река Златна Панега с уникалните скални образувания "Куклите";
 • Пещерата "Проходна", достъпна и за разходки на неподготвени туристи и впечатляваща с величието на "окната", известни като "Очите на бога".Скалните образования и пещерите са използвани като естествен декор при заснемането на наши и чужди кинопродукции - филмите "Време разделно", "Борис І", "Аспарух" и др.;
 • Беседки, заслони с осигурени безплатни дърва за барбекю.;
 • Национален пещерен дом "Петър Трантеев" - с.Карлуково, който е включен в 100-те национални туристически обекта и притежава печат за подпечатване на туристически книжки;
 • В геопарка са на лице прекрасни условия за организиране на перфектен тийм-билдинг сред природата, включващ бънджи скокове от северния вход на "Проходна" и алпийско спускане от "очите" на пещерата, рафтинг и разходка с лодка по река Златна Панега, тийм-билдинг програми на открито, планинско колоездене, пейнтбол, оф-роуд и скално катерене.

Редовни събития[редактиране | edit source]

 • Всяка първа неделя на месец октомври в гр. Луковит се организира традиционният Луковитски панаир.

Личности[редактиране | edit source]

Литература[редактиране | edit source]

Други[редактиране | edit source]

Морският нос Луковит на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на град Луковит.[3]

Спорт[редактиране | edit source]

 • В околностите на града се намира градския стадион, на който играе местния ФК Ботев.
 • Градът притежава и спортна зала, в която играят ВК Ботев (Луковит) и СКТМ Комета.
 • Градът разполага и с плувен басейн, който се намира в четири-звездния хотел „Дипломат Плаза“.
 • Има отличия и в леко-атлетически състезания.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

Литература: Васил Симеонов-Чавдар-"Последното робство"-записки издателство БКП 1970 г.

Бележки[редактиране | edit source]

 1. Райчевски, Стоян. Българите мохамедани. второ издание. София, Национален музей на българската книга и полиграфия, 2004, [1998]. ISBN 954-9308-51-0. с. 83.
 2. Исторически факти за Луковит, сайт на Община Луковит
 3. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Lukovit Point.