Павел баня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Павел баня
358 005 Pavel Banya.jpg
България
Red pog.png
Павел баня
Област Стара Загора
Red pog.png
Павел баня
Общи данни
Население 2 823 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 2 767 (НСИ)
Землище 28,526 km²
Надм. височина 395 m
Пощ. код 6155
Тел. код 04361
МПС код СТ (Сз)
ЕКАТТЕ 55021
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Павел баня
Станимир Радевски
(независим)

Па̀вел ба̀ня е град в Южна България. Той се намира в Област Стара Загора и е в близост до градовете Калофер и Казанлък. Градът е административен център на община Павел баня.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се близо до Казанлък (около 20–25 км), в съседство с язовир Копринка. Градът е разположен в централната част на България, между Стара планина и Средна гора в Розовата Долина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Павел баня е сравнително ново селище. Основан е след Освобождението на България от турско робство, от преселници от съседното село Турия. Основните родове, които са се заселили в новото село Павел, са около десетина. Покрай националното богатство – минералната вода – селцето се развива, появяват се някои почивни бази и през 1979 г. е обявен за град.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В Павел баня живеят различни по вероизповедание хора. Религиозните празници са взаимно почитани и уважавани. На територията на града има стара православна църква, евангелистка църква.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Независимите кандидати са водещи в политическия живот на Общината. Кметът на общината – Станимир Радевски – е избран като независим кандидат. Председател на Общинския съвет е Недка Кавръкова.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Басейн „Оазис“ в балнеоложки хотел „Маркони“

Основни за икономиката на Павел баня са балнеоложкият туризъм и производството и обработката на етерично-маслени култури (лавандула, казанлъшка роза, салвия).

Град Павел баня e национален балнеоложки център.От Древността до днес градът е добил известност с лечебните си минерални води. Те се характеризират като слабоминерализирани, хипотермални, радоновои, силициеви и флуорни. От седемте естествени сондажни източника бликат минерални води с температура от 50 до 61 градуса. Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания, дегенеративни, ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система – дискова болест, моно- и полиневрити, радикулити, заболявания на централна нервна система и др.

Кратка информация на източниците на минералните води в Павел баня: Дебит: 15,8л./секунда Температура – 610 С Минерализация – 0,62 G/L Радон – 22,8 NC/L Водороден сулфат – 0,7 MG/L

В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Къща в Павел баня

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традициите в Павел Баня са запазили традиционния си характер през годините. Честват се:

 • Кукерските празници [1] на Сирни заговезни – В Павел баня този празник се провежда през Сирната седмица и местното население го нарича “Карнавалът”, а кукерите се наричат “Старци”. Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай. Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите. Предавани от поколение на поколение, преплитайки се с новостите на всяко време, кукерските игри са достигнали и до наши дни. Месеци преди празника в кукерските семейства цари оживление. Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена “калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската. По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер”, “циганин”, който носи кросно, “циганка”, която носи дете от парцали – според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.
 • Богоявление;
 • Първи март;
 • Празник на розата и минералната вода – През 2005 година се възражда традицията и отново се организира Празник на Розата и Минералната вода – уникално съчетание на вековни традиции и съвремие. Провежда се през втората седмица на юни месец, като привлича многобройни туристи от страната и чужбина. Провежда се международен фолклорен фестивали, спортни празници с откриването на Плувно лято. В международния фолклорен фестивал си дават среща традициите и фолклорното богатство на различни народи, а всяко населено място от общината има възможност да представи на свой щанд уникалния бит и култура, съхранени през вековете и до наши дни, след което по улиците преминава шествие на всички участници в празника и всички кукерски състави от общината. Има традиция на Празника на розата да се избира Царица роза и Цар на минералната вода, които присъстват на всички мероприятия по време на празника. Представят се ритуалите “Розобер” и “Розоварене”по традиционни и съвременни методи. [2]
 • Празник на града

Личности, родени в Павел баня[редактиране | редактиране на кода]

 • Иван Бубев, дърворезбар
 • Петър Бубев, архитект
 • Христо Ганев (р. 1924), писател-сатирик и киносценарист
 • Тодор Мазаров (1905-1975), български оперен певец-тенор
 • Дядо Цанко Комитата – един от младите Ботеви четници – е родом от с. Турия, но целият му род е в Павел баня
 1. виж [1]

Международно сътрудничество[редактиране | редактиране на кода]

Павел баня е побратимен град или е в сътрудничество с:[3]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://www.pavelbanya.bg/modules/news/article.php?storyid=44
 2. http://www.pavelbanya.bg/modules/news/article.php?storyid=45
 3. Списък на побратимени градове
 4. Съглашение за установяване на побратимени връзки между градовете Лиски и Павел баня
 5. Гръцкият град Мелики и Павел Баня тръгнаха заедно по пътя към Обединена Европа

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]