Алба Юлия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Белград (Трансилвания))
Вижте пояснителната страница за други значения на Белград.

Алба Юлия
Alba Iulia
— град —
Знаме
      
Герб
Останки от средновековната крепост
Останки от средновековната крепост
46.0764° с. ш. 23.5728° и. д.
Алба Юлия
Страна Румъния
ОкръгАлба
Площ103,65 km²
Надм. височина186 m
Население66 369 души (2002)
Пощенски код510118
Телефонен код02 58
МПС кодAB
Официален сайтwww.apulum.ro
Алба Юлия в Общомедия

Алба Юлия (на румънски: Alba Iulia или антично Bălgrad, на български: Бълград [от старобългарското Бѣлградъ] значещо „бяла крепост[1]; на латински: Apulum; на немски: Karlsburg; на унгарски: Gyulafehérvár или Bolgarfehérvár, където fehérvár буквално се превежда като „бял замък“) е град и административен център на окръг Алба в Трансилвания, Румъния. Разположен е на брега на река Муреш. Към 2000 г. населението му наброява 66 369 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 953 г., унгарският владетел на града, Зомбор, се кръщава и приема името „Гюла“ (на румънски: Iuliu, Юлиу; на унгарски: Gyula, Дюла). За да се различава името на града от останалите със същото име (например Székesfehérvár – „Кралска Бяла“ или Nándorfehérvár – „Белград“ и др.), унгарците наричат крепостта на брега на река Муреш Gyulafehérvár – „Бялата крепост на Гюла“.[2][3] На латински името е преведено като Alba Iulia. Това име е запазено и днес.

Присъединяването на Трансилвания към Румъния (Трианонски договор) е прокламирано с декларация на 1 декември 1918 г. именно в град Алба Юлия. Датата Първи декември се чества като национален празник на Румъния. През 1922 г. крал Фердинанд I и кралица Мария са короновани в Алба Юлия в православната катедрала, построена специално за случая.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът има 66 369 жители (2002). Средногодишния прираст на населението е около 1,5 %. 16,3 % от жителите са на под 15 години, а 2,9 % – над 75-годишна възраст.

Личности свързани с града[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. promacedonia.org
  2. В научно-популярно изследване за семантиката на българските етноними на Иван Танев Иванов името на прабългарските ханове Дуло се свързва с името Дюлафехервар: „Далеч на север, на границата между Унгария и Румъния се намира град Дюла фехервар“. По време на българските канове той се е наричал Българ-град, впоследствие Бълград. Така той е известен и днес, но на унгарски името му звучи като Дюла Фехер-вар, което се превежда като „белия град на династията Дуло“.“
  3. protobulgarians.com