Битка при Пиги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Битка при Пиги
Българо-византийски войни
Информация
Период 11 - 18 март 922 г
Място Пиги,
Византия
Резултат победа на българите
Воюващи страни
Coat of Arms of the Bulgarian Empire.PNG България Flag of PalaeologusEmperor.svg Византия
Командири
Симеон Велики
Теодор Сигрица
Пот Аргир
Алексий Мусел †
Сили
многобройна войска неизвестна
Жертви и загуби
неизвестни значителни

Битката при Пиги е голямо сражение между българи и византийци, състояло се между 11 и 18 март 922 г. в покрайнините на Константинопол. Завършва с голяма българска победа.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

След големите си победи през 917 г., българският цар Симеон I се опитва да седне на византийския трон, виждайки междуособичните проблеми във Византия. Първата стъпка в плана на българския владетел е да стане регент и съвладетел (василеопатор) на малолетния император Константин VII, но през 919 г. младият и амбицизен военначалник Роман Лакапин, който се опитва да ограничи българското влияние над Византия, заменя Зоя (майката на императора и става регент. През 920 г. той се сомопровъзгласява и за съимператор. По този начин открадва замислената програма от Симеон и проваля стремежите му да седне на трона в Константинопол по дипломатически път. През същата 920 г. българският цар започва война и до 924 г. отнема почти всички земи на Византия на Балканите.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

През 922 г. голяма българска армия, под командването на кавкан Теодор Сигрица, преминава бързо през Странджа и достига покрайнините на византийската столица - Константинопол. Роман Лакапин изпраща войска начело с Пот Аргир. Атаката на българите е неудържима и византийците обръщат в бяг в опити да се доберат до корабите. По-голямата част от ромейската армия е унищожена или пленена.

Следствие[редактиране | редактиране на кода]

Българите изгарят дворците в Пиги, плячкосват Златния рог и се завръщат триумфално в Преслав.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ioannes Scylitzes. Historia. 2, 356-357.