Елхово (община Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Елхово.

Елхово
Общи данни
Население233 души[1] (15 март 2024 г.)
13,3 души/km²
Землище17,539 km²
Надм. височина359 m
Пощ. код6064?
Тел. код041119?
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ27379
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)

Елхово е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на с. Елхово е Чатал тепе. Селото се намира в близост до гората с елхи. От там и името Елхово.

Край селото през 60-те години на 20 век е започнат строежа на яз. Чаталка, който е трябвало да се използва за напояване на Старозагорското поле, но впоследствие е решено, че икономическият ефект ще е нисък и поради нуждата от отчуждаване на вече частните земеделски земи, през 1990-те години се преустановява строителството. Изграден е канал и деривация за водоснабдяване на язовира и от р. Сазлийка. Почти готова е стената – земнонасипна. Първоначално се е предвиждало обемът на язовира да е 150 млн. куб. метра, но впоследсвие проектът е променен на 50 млн. куб. метра вода. По време на строежа на язовира е намерено и тракийско златно съкровище в могилата „Рошава Драгана“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е с източноправославно вероизповедание. През 2014 г. е отреден парцел за строителство на параклис, а през 2016 г. се монтира камбана на пилони, източно от кметството.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 2013 година, след възстановяване на читалището „Св. св. Кирил и Методий – 1931 г.“, е прието 11 май да е празник на селото. В най-близката събота до тази дата се организира общоселски събор на площада съпроводен с много фолклорни и културни прояви. Събитието е чудесна възможност за съхранение на родовата памет на селото и обогатяване на неговото културно богатство. В проявата дейно участие взима женската фолклорна група от селото. Гостуват и фолклорни групи от съседните села на региона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]