Елхово (община Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Елхово.

Елхово
Общи данни
Население 120 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,539 km²
Надм. височина 392 м. m
Пощ. код 6064?
Тел. код 041119?
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 27379
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)

Елхово е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на с. Елхово е Чатал тепе. Селото се намира в близост до гората с елхи. От там и името Елхово.

Край селото през 60-те години е започнат строежа на яз. Чаталка, който е трябвало да се използва за напояване на Старозагорското поле, но в последствие е решено, че икономическият ефект ще е нисък и поради нуждата от отчуждаване на вече частните земеделски земи, през 90-те години се преустановява строителството. Изграден е канал и деривация за водоснабдяване на язовира и от р. Сазлийка. Почти готова е стената – земно насипна. Първоначално се е предвиждало обема на язовира да е 150 млн. куб.метра но в последсвие проекта е променен на 50 млн. куб.метра вода. По време на строежа на язовира е намерено и тракийско златно съкровище в могилата „Рошава Драгана“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Селото е с Източно православно население. През 2014 г. е отреден парцел за строителство на параклис, а през 2016 г. се монтира камбана, на пилони, източно от кметството.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 2013 година, след възстановяване на Читалището – Св.Кирил и Методий-1931 г., е прието 11 май да е празник на селото. В най-близката събота до тази дата се организира общоселски събор на площада съпроводен с много фолклорни и културни прояви. Събитието е чудесна възможност за съхранение на родовата памет на селото и обогатяване на неговото културно богатство. В проявата дейно участие взима женската фолклорна група от селото. Гостуват и фолклорни групи от съседните села на региона.