Преславен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Преславен
Общи данни
Население 614 души[1] (15 юни 2020 г.)
33,7 души/km²
Землище 18,241 km²
Надм. височина 158 m
Пощ. код 6048
Тел. код 04113
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 58236
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Преславен
Митьо Митев
(независим)

Преславен е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Преславен се намира в Тракийската низина. Разположено на 13 км югоизточно от гр. Стара Загора. На север граничи със село Калитиново, на изток със село Горно Ботево, на югозапад със село Могила и на северозапад с град Стара Загора.

По данни на ГРАО от 15 март 2015 г. населението на село Преславен е 852 жители.

Надморската височина на селото е 148 метра.

Климатът в Преславен е преходноконтинентален с полъх от Средиземно море. През зимата времето е по-меко и по-топло, тъй като Средна гора предпазва от студените северни и североизточни ветрове.

Почвите около Преславен са няколко вида: черноземни смолници, алувиално-делувиални, хумусно-карбонатни и антропогенни.

История[2][редактиране | редактиране на кода]

Селото е възникнало през 16 век или в годините на османската власт с наименование – Гюреджий, като основатели се считат братята Гюро И Джуро.

През 1917 г. цар Фердинанд с Указ преименува селото от Гюреджий на с. Преславен, тъй като през Балканската и Европейската война са дадени много жертви – български войни около 30 души в т.ч. трима братя ергени – синове на Пейо Енев.

При създаването на селото са известните стари родове: Руси-Иванските, Кръстьо-Ганчевите, Цвятко-Диневите и Атанас-Вълчевите. В селото са живели много будни и предприемчиви българи, които са водили ежедневна борба с турския поробител. През 1873 г. е образувана гораджийската група с ръководител Кръстьо Ганчев с цел да демонтират железопътната линия при Симеоновград, за да спасят апостола на свободата Васил Левски, за който се е очаквало да бъде екзекутиран в Цариград. Групата е взела отпечатъци с восък на болтовете, с които са закрепени релсите, за да приготвят ключове за демонтажа. Когато всичко е било готово идва депеша от София, който обявява, че Левски е обесен край гр. София.

В селото е изградена и поддържана църква с патрон „Свети Архангел Михаил" със 120-годишна история, благодарение на свещеник иконом – Теодор Пенков. Същата е вписана заедно с дворното место и други допълнителни постройки като национален материален недвижим паметник на културата с художествено значение с писмо № 932 от 27.03.1978 г. Църквата е функциониращ религиозен обект.

През 20 век са се родили знаменити личности в нашето село, като Доньо Пехливанов – който е ръководител на Септемврийското въстание в гр. Стара Загора и при превземането на старозагорските казарми е убит в дванадесети пехотен полк. Друга известна личност е най-големият неврохирург през втората половина на 20 век ген. майор проф. Ганчо Савов, който беше с международен авторитет в своята професия и е извършвал сложни неврохирургични операции във Франция, Германия, Алжир и Корея

БЕЛЕЖИТИ ДАТИ И ВИДНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА СЕЛО ПРЕСЛАВЕН

1847 г. – роден е революционерът Бойчо Русев

1851 г. – 12 април е роден Димитър М. Наумов виден старозагорски общественик, патрон на читалището в с. Преславен

1877 г. -19 юли загива геройски в боя за Самарското знаме Бойчо Русев

1884 г. – 23 юни умира едва на 33 години Димитър Наумов

1887 г. – се поставя първия камък в основите на църквата „Св. Архангел Михаил“

1908 г. – 11 ноември се основава читалище Димитър Наумов

1917 г. – селото се преименува от Гюреджий на Преславен

1917 г. – роден е проф. Ганчо Савов-неврохирург

1923 г. – роден е Георги Петков наш съгражданин направил много за развитието на инфраструктурата и центъра на селото

1923 г. – построява се новата сграда на ОУ Бойчо Русев

1928 г. – построява се камбанарията на храма

1943 г. – немската окупация в селото

1945 г. – в селото се настаняват руските войници

1946 г. – основава се кредитна кооперация"Съзнание

1963 г. – 22 декември първа копка на новия читалищен дом

1966 г. – 29 май откриване на съвременната и модерна читалищна сграда

1988 г. – отваря врати пенсионерски клуб Доньо Пехливанов

1989 г. – по нелеп начин умира проф. Ганчо Савов

2009 г. – 26 януари умира един от основателите на оркестъра за автентична музика Минчо Недялков Георги Христов/Киминчата/

2013 г. – 10 април се ушива и освещава читалищното знаме

2014 г. – 24 март умира съоснователя на орк Минчо Недялков гъдуларят Вилко Вълко

2014 г. – 5 юли първи за селото празник на житото „Пътя на хляба“

2015 г. – 27 юни е написан и за първи път изпят пред публика химна на с. Преславен

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В село Преславен е създадено килийно училище преди 150 години.

А през 1923 г. е построена модерна училищна сграда, в която са се учили децата на село Преславен, Могила и Калитиново от първи до седми клас. От 1992 г. обучението е до осми клас включително. От 2006 г. в селото се обучават деца от с. Малко Кадиево, Могила и Калитиново. Патрон на училището е „Бойчо Русев“, роден в с. Преславен поборник през руско-турската война и загинал през 1877 г. край град Стара Загора местността „Чадър могила“.

В селото е учредено и функционира народно читалище „Димитър Наумов“ от 1908 г. от местните жители Господин Г. Радев, Георги П. Попов, Стоян Христакиев, Жельо Ив. Желев, Слави Ив. Желев и др. Организатор е бил учителя Михаил Константинов. Оттогава читалището развива интензивна дейност. На времето са изнасяни вечеринки, коледуване, лазаруване и всички реализирани средства са отчитани като приход на читалището. Със същите средства закупувани много книги, обзавеждане и участие в строежа на новата читалищна сграда, която е открита през 1965 г. Читалищната сграда е едно модерно театрално творение с разкошен киносалон от 250 места, голяма сцена с прекрасна гримьорна, модерна библиотека със 7000 тома литература, пенсионерски клуб и тенис-зала.

При тези прекрасни битови условия има сформирана певческа група от 15 жени и битов оркестър „Минчо Недялков", който съпровожда на певческата група и участва самостоятелно на местни, национални и международни събори и конкурси. Певческата група, оркестъра и коледарската група участваха през 2005 г. на националния събор на БФ в Копривщица и получиха награда за отлично изпълнение, а оркестърът беше записан от Националното радио „Хоризонт“. Много участия се взеха през последните години, като: на събора надпяване „Петкана Захариева“, „Богородична стъпка“ на Ст. мин. бани, телевизия СКАТ – София, с. Еленово, гр. Раднево на събора организиран от тракийската перла Динка Русева, гр. Гълъбово – събора за Янко Петров, с. Загоре, с. Оряховица и др. Оркестър „Минчо Недялков“ при НЧ „Д. НАУМОВ“ от 02.12. до 14.12.2008 г. се яви на конкурс в гр. Чехоновец, Р Полша, всички бяха наградени с първи награди. Имаха изяви в посолството на Р България в гр. Варшава, където свиреха на българите работещи в Полша.

С решение по фирмено дело № 1900 от 2004 г. на Старозагорски окръжен съд е регистрирано второ читалище „Св. Игнатий Старозагорски“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото е на 8 ноември.

„Празник на житото-пътя на хляба“ през юни. Началото на празника бе поставен на 5 юли 2014 г.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Бойчо Русев – революционер.

ген. проф. Ганчо Савов – създател на първото военно неврохирургично отделение в България през 1949 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]