Елхово (община Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Елхово.

Елхово
Общи данни
Население 120 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 17,539 km²
Надм. височина 359 m
Пощ. код 6064?
Тел. код 041119?
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 27379
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)

Елхово е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на с. Елхово е Чатал тепе. Селото се намира в близост до гората с елхи. От там и името Елхово.

Край селото през 60-те години е започнат строежа на яз. Чаталка, който е трябвало да се използва за напояване на Старозагорското поле, но в последствие е решено, че икономическият ефект ще е нисък и поради нуждата от отчуждаване на вече частните земеделски земи, през 90-те години се преустановява строителството. Изграден е канал и деривация за водоснабдяване на язовира и от р. Сазлийка. Почти готова е стената – земно насипна. Първоначално се е предвиждало обема на язовира да е 150 млн. куб.метра но в последсвие проекта е променен на 50 млн. куб.метра вода. По време на строежа на язовира е намерено и тракийско златно съкровище в могилата „Рошава Драгана“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Селото е с Източно православно население. През 2014 г. е отреден парцел за строителство на параклис, а през 2016 г. се монтира камбана, на пилони, източно от кметството.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 2013 година, след възстановяване на Читалището – Св.Кирил и Методий-1931 г., е прието 11 май да е празник на селото. В най-близката събота до тази дата се организира общоселски събор на площада съпроводен с много фолклорни и културни прояви. Събитието е чудесна възможност за съхранение на родовата памет на селото и обогатяване на неговото културно богатство. В проявата дейно участие взима женската фолклорна група от селото. Гостуват и фолклорни групи от съседните села на региона.