Маджерито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маджерито
Общи данни
Население 423 души[1] (15 юни 2020 г.)
34,4 души/km²
Землище 12,29 km²
Надм. височина 160 m
Пощ. код 6063
Тел. код 04129
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 46098
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров (ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Маджерито
Грозданка Димова
(независим)

Маджѐрито е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, област Стара Загора. Населението му е около 577 души (2015).

География[редактиране | редактиране на кода]

Маджерито е разположено на 152 m надморска височина в северозападната част на Старозагорското поле, на 7,5 километра от центъра на град Стара Загора. Регулационните граници на селото обхващат 0,8 km²,[2] а землището му е с площ 12,29 km².[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото, в което днес живеят близо 1000 души, е създадено през далечната 1792 година. На това място се е намирал чифликът на Емин бей.

Селото било създадено от двама братя, които му били ключари или на турски казано маджери, обясни Стойко Маджарски, поет, с когото съселяните му се гордеят.

Днес в Маджерито няма нито един мюсюлманин, само едно ромско семейство отглеждат говеда край селото, разказа кметицата Грозданка Димова

Маджерито възниква около чифлик от османската епоха, като името му се свързва със заселници маджари.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на село Маджерито е 577 души (2015).

Село Маджерито има много красиви и модерни вили и е едно предпочитано място за старозагорци. Поради факта, че селото е разположено на 8 км от града, все повече старозагорци купуват места и къщи там и ги превръщат в удобни за обитаване домове.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира птицеферма на групата „Градус“, логистичен център на куриерската компания „Спиди“ и предприятие за пакетиране на подправки – ЕТ „Гана“.[4]

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

През 1928 година в селото е основано читалище „Пробуда“. Още тогава то е разполагало със самодеен театър и библиотека. От 1987 г. читалището разполага с нова сграда, която включва театрален салон със 150 места.

На 6 май 1998 г. се започна строителството на храма „Св. Георги Победоносец“. Завършването му става през 2006 г., с основен финансов спонсор ЕТ „ГАНА“, развиваща дейност в селото, а на 8 октомври 2006 г., той е осветен.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]