Карлуково

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Карлуково.

Карлуково
Сградата на кметството в Карлуково
Сградата на кметството в Карлуково
Общи данни
Население 634 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 36,026 km²
Надм. височина 270 m
Пощ. код 5782
Тел. код 06987
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 36511
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   - кмет
Луковит
Иван Грънчаров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Карлуково
Васил Тодоров
(ГЕРБ)
Карлуково в Общомедия

Карлуково е село в Северна България. То се намира в община Луковит, област Ловеч. Край него се намира Националният пещерен дом „Петър Трантеев“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Карлуково, Ловешка област, община Луковит се намира на 80 км. северно от София в Искърското дефиле. Населението му наброява 620 души. Карлуково съчетава изключителни природни и исторически забележителности, като районът е населяван от дълбока древност.

В Карлуковския район могат да се наблюдават всички известни карстови форми. Едно от малкото останали в България карстови блата – Лилов вир, също е тук. Известни са над 600 пещери – хоризонтални и пропастни, сухи и водни [1]. Най-атрактивна е пещерата Проходна, която се слави с най-високия естествен свод на Балканите и със завладяващото ума и сърцето образувание Окната. Пещерата Темната дупка е с дължина 215 м и денивелация 44 м.

Карлуковският карстов комлекс е еталон в международната научноизследователска програма за сравнение на карстовите райони по света PIGEK. Част е и от Националната екологична мрежа Натура 2000 във връзка с Директивите за птиците и местообитанията на ЕС.

Карлуковският карстов комплекс заедно с крайпътен ландшафтен парк „Панега“, разположен край Луковит, образуват геопарк Искър-Панега.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тук по време на Второто българско царство е имало голям манастир, познат под името „Викторова лъка“, около който са възникнали скалните манастири „Света Марина“, „Св. Безсребреници Дамян и Козма“ и „Св.Никола“ (Глигора). В началото на османското владичество, а вероятно и по време на Втората българска държава, селото е влизало в кааза (област) Мроморнича (бълг. Мраморница).

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени


Други[редактиране | редактиране на кода]

Карлуково е широко известно с Държавната психиатрична болница – ДПБ – Карлуково, която наскоро чества 110-годишния си юбилей[2], намираща се в близост до Гара Карлуково.

На отсрещния бряг срещу ДПБ, на висока скала над р. Искър e „кацнал“ Национален пещерен дом – Карлуково [3]


Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]