Кичевско мюфтийство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кичевско мюфтийство
Karta na muftistvata vo Makedonija.svg
Мюфтийствата на Ислямската религиозна общност в Република Македония
Викиекспедиција во Копачка 336.jpg
Джамията в Другово
Местно име Кичевско муфтиство
Религиозна общност Ислямска религиозна общност
Страна Република Македония
Център Кичево
Джамията в Сърбяни

Кичевското мюфтийство (на македонска литературна норма: Кичевско муфтиство) е едно от 13-те районни мюфтийства на Ислямската религиозна общност в Република Македония. Центърът му е в град Кичево.

Храмове[редактиране | редактиране на кода]

Селище Селище Джамия Джамия Дата
Кичево Кичево Чулу Баба теке Чулу Баба Теќе 1560 г.
Хаяти Баба теке Хајати Баба Теќе
Султан Баязид джамия Султан Бајазид Џамија
Шейх Селим теке Шех Селим Теќе 1720 г.
Бала махала джамия Бала Мала Џамија
Бела кула джамия Бела Кула Џамија
Долна джамия Долна Џамија
Пласница Пласница Нурли джамия Нурли Џамија
Йени джамия Јени Џамија
Преглово Преглово Йешил джамия Јешил Џамија
Йени джамия Јени Џамија
Лисичани Лисичани Абди Байрактар джамия Абди Бајрактар Џамија
Челопеци Челопеци Джамия Џамија
Сърбяни Србјани Джамия Џамија
Другово Другово Джамия Џамија
Бичинци Бичинци Джамия Џамија 1420 г.
Махмудовци Махмудовци Джамия Џамија
Трапчин дол Трапчин Дол Джамия Џамија
Длабкин дол Длапкин Дол Джамия Џамија
Стрелци Стрелци Джамия Џамија[1]
Гарани Гарани Джамия Џамија
Шутово Шутово Джамия Џамија
Цървивци Црвивци Джамия Џамија
Сърбица Србица Джамия Џамија
Ново село Ново Село Джамия Џамија
Архангел Арангел Джамия Џамија
Туин Туин Джамия Џамија
Жубрино Жубрино Джамия Џамија
Поповяни Поповјани Джамия Џамија
Ягол Јагол Джамия Џамија
Бериково Бериково Джамия Џамија
Папрадище Папрадиште Джамия Џамија
Колибари Колибари Джамия Џамија
Грешница Грешница Джамия Џамија
Лешница Лешница Джамия Џамија
Бачища Бачишта Джамия Џамија
Заяс Зајас Теке мало джамия Теќе мало Џамија
Укайци Укај Џамија
Челиковци Челикај Џамија
Строгомище Строгомиште Джамия Џамија
Колари Колари Джамия Џамија
Речани Речани Джамия Џамија[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје, Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи, 2011. ISBN 978-608-65143-2-7. с. 78.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје, Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи, 2011. ISBN 978-608-65143-2-7. с. 79.
     Портал „Македония“         Портал „Македония