Мария (съпруга на Иван Владислав)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мария (Иван Владислав))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Мария.

Мария
царица на България
Лични данни
Родена ?
Починала ?
Византия
Предшествана от Ирина от Лариса
Семейство
Брак цар Иван Владислав

Мария е последната българска царица на Първото българско царство, съпруга на цар Иван Владислав.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според някои спорни унгарски източници Мария е дъщеря на бохемския княз Болеслав I от династията на Пршемисловците. Предполага се, че Мария се е омъжила за Иван Владислав през `90-те години на X век. Двамата имат 11 деца – шест дъщери и петима синове, имената на следните от които са известни:

Унгарски източници съобщават и за още един син, Никола, починал през 1011 г. и баща на унгарската принцеса Каталина.

През 1018 г., когато Иван Владислав загива, Мария оглавява болярската фракция, желаеща капитулацията пред Василий II Българоубиец. След като пристига в Охрид, Василий получава от царицата короните на българските владетели и царската хазна. В замяна получава титлата патрикия зости (първа придворна дама) и тя и семейството ѝ са приети в редовете на византийската аристокрация (тази титла е една-единствена за цялата империя, а към 1005 г. същата е била дадена на Самуиловата дъщеря Мирослава, жената на Ашот Таронит, което подсказва, че някъде между 1005 г. и 1018 г. титлата е била овакантена). Действията на царица Мария не са посрещнати с одобрение от живите потомци на цар Самуил. Така например в хрониката на Йоан Скилица се разказва, че скоро след превземането на Охрид и Преспа, Василий II отишъл в Костур, a „там били доведени при него двете дъщери на Самуил, които щом видели Мария, жената на Йоан, застанала до императора, нахвърлили се върхи нея, едва ли не за да я убият. Но императорът успокоил гнева им, като обещал и на тях да даде почести и големи богатсва[1].“

През 1029 г. тя и най-големият ѝ син Пресиян/Персиян II организират дворцов заговор, целящ да свали тогавашния император Роман III Аргир. Заговорът е неуспешен, Пресиян/Персиян II е ослепен, а Мария е заточена в манастира „Мантинея“ в тема Вукеларион (Мала Азия)[2].

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Йоан Скилица. Хронография – Цит. по:Тъпкова-Заимова, с. 75
  2. Божилов, 1999
  3. Златарски, История. Приложение 19
     Портал „Македония“         Портал „Македония