Стимфалски птици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стимфалски птици
Херкулес и стимфалските птици
Характеристики
Описаниемитични създания в древногръцката митология
Стимфалски птици в Общомедия

Стимфалските птици са древногръцки митични създания, които, според легендата за тях, се настаняват на брега на Стимфалското езеро в Аркадия и скоро се размножават твърде много, превръщайки се в истинско бедствие за околните селища и съсипвайки стопанствата им.

Според александрийския писател Мнесей, ученик на Ератостен, всъщност това не са птици, а местни млади жени (дъщери на тамошния цар, внук на Аркас и Калисто, на име Омфал[1] - основател на едноименния град - и на Орнита) и вероятно жрици на богинята Артемида, чийто храм се намира на бреговете на езерото (наричано и блато заради сезонните си пресъхвания), които се отнасят негостоприемно с героя и затова той ги избива и прогонва. В същия храм има различни групи фигури, които ги изобразяват - едната отчасти антропоморфна.[2]

Легенда за птиците[редактиране | редактиране на кода]

След като научава за злочестините им, цар Евристей - владетел на Тиринт и Микена, изпраща роба си Херкулес да помогне на поданиците на Стимфал, с тайната надежда той да не се завърне жив (тъй като след изтичането на срока на робството си би могъл да му оспори властта - тъй като са потомци на героя Персей и основно интригите на Хера са причината от тях по-висшестоящият да е Евристей).

Скоро героят проумява, че ще му е много трудно да изпълни поръчението (6-то поред от поначало предписаните му 10, прераснали после в 12 подвизи) на господаря си, защото птиците са сякаш неуязвими за лъка му, благодарение на своите бронзови пера и медните си клюнове.

Херкулес дълго ги изучава за да открие слабото им място и открива, че точно когато падат перата им (които те, докато летят, използват за обстрел над стоящите долу) е възможно да бъдат убити - преди да им пораснат нови пера. В някои версии на легендата трясъкът на ударни инструменти е достатъчен за да си отидат и не става нужда да се убиват.[3] Според други, по съвет на богинята Атина Херакъл използва медни тимпани или местен вид кречетало, известно като "кротал" (подобно на кастанети) за подплаши съществата и наистина всява ужас у тях. Когато те се разлитат, героят вдигна щита над главата си и техните пера-стрели не го поразяват - той само изчаква да утихне свистенето им и веднага отмята щита и се залавя да стреля по тях с отровните си (благодарение на полепналата по тях кръв/отрова на Лернейската хидра) стрели. Част от птиците (според Псевдо-Аполодор - голяма) загиват[4], а другите отлитат и намират убежище в Понт или в Арабия. По-късно срещу тях се бият и аргонавтите, водени от Язон, които посъветвани така от Финей ги прогонват също със силен шум.[5]

Стимфалийските птици в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павзаний. Описание на Елада. VIII 4, 6; 22, 1
  2. Павзаний, Описание на Елада, VIII 22
  3. Диодор Сицилийски. Историческа библиотека IV 13, 2
  4. Псевдо-Аполлодор. Митологическа библиотека II 5, 6
  5. Хигин. Митове 20