Фердинандо I Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фердинандо I де Медичи
3-ти Велик херцог на Тоскана
Ferdinando i de' medici 12.JPG
НаследилФранческо
НаследникКозимо II Медичи
Лични данни
Роден
Починал
3 февруари 1609 г. (59 г.)
Флоренция, Италия
Семейство
ДинастияМедичи
БащаКозимо I Медичи
МайкаЕлеонора ди Толедо
БракКристина Лотарингска
ПотомциКозимо II Медичи
ГербStemma dei Medici.png
Фердинандо I де Медичи в Общомедия

Фердинандо I де Медичи (на италиански: Ferdinando de' Medici; * 30 юли 1549, Флоренция, Велико херцогство Тоскана; † 7 февруари 1609, пак там) е Велик херцог на Тоскана (1587 – 1609), допринася за значителното нарастване на влиянието и престижа на династията Медичи в Италия и зад пределите ѝ.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е вторият син на Козимо I де Медичи и на Елеонора ди Толедо. Тъй като управлението трябвало да наследи по-големият му брат Франческо, Фердинандо от малък е подготвян за духовен сан и през 1563 г., едва 14-годишен, е ръкоположен за кардинал, но без приемане на свещенически обети (т. нар. кардинал-мирянин)[1]. Живеейки в Рим, той събира италиански древности за построената от него край Рим Вила „Медичи“, където излага богатата колекция от класически скулптури.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 1587 г. неочаквано умират брат му Франческо и съпругата му Бианка Капело (както впоследствие се оказва, отровени с арсеник, най-вероятно от самия Фердинандо[2]). Фердинандо поема управлението на Тоскана. Въпреки това още две години изпълнява и длъжността кардинал, докато политическият съюз с французите, насочен срещу Хабсбургите, го принуждава през 1589 г. да наруши обета си за безбрачие и да се ожени за Кристина Лотарингска, внучка на Катерина Медичи.

Мъдрата външна политика на Фердинандо де Медичи спомага за търговския и финансов подем на Тоскана. Той осъществява осушаването на блатистата източна част на областта и превръщането на незначителното дотогава селище Ливорно в голямо пристанище. През целия си живот Фердинандо де Медичи се занимава с меценатство и при неговото управление във Флоренция се поставят първите опери.

Отношения с Франция[редактиране | редактиране на кода]

Фердинандо де Медичи проявява голяма проницателност, като се обявява на страната на Анри IV, още когато последният оглавява хугенотите. След коронацията на Анри IV обаче Фердинандо изпраща флота си в Марсилия и превзема замъка Иф, с което си навлича гнева на новия френски крал. Примирието между двамата е скрепено с брак между Анри IV и племенницата на Фердинандо Мария де Медичи.

Смърт и наследник[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта му през 1609 г. е наследен от сина му Козимо II Медичи.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

съпругата Кристина Лотарингска, портрет от 1588
Сватбата на Кристина и Фердинандо I, от 1614

Фердинандо се жени на 8 декември 1588 г. за Кристина Лотарингска (1565 – 1636), дъщеря на Карл III, херцог на Лотарингия, и Клод дьо Валоа (1542 – 1575), дъщеря на френския крал Анри II и Катерина де Медичи. Те имат децата:

Портрети на децата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Франческо I велик херцог на Тоскана (1587 – 1609) Козимо II