Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Какво ново

COVID-19 Outbreak World Map per Capita.svg
Можете да следите в Уикипедия развитието на пандемията от коронавирус в България и по света. Не забравяйте – Уикипедия се пише от хора като Вас! Времето, което сте принудени да прекарате вкъщи, може да е чудесна възможност и самите Вие да дадете своя принос за благородната кауза на енциклопедията – свободно и надеждно познание за всеки един човек на планетата!

Статия на седмицата

Физическа карта на Бразилия

Федеративна република Бразилия е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 млн. km² (47 % от територията на континента) и над 190 млн. души страната се нарежда на пето място по площ и по население в света.

На Бразилия се падат между 15 и 20 % от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.

От 1500 г., когато е открита от Педро Кабрал до 1822 г. Бразилия е владение на Португалската империя. След като получава независимост, страната е първоначално империя начело с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 г. възприема републиканско управление. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, образувана от 26 щата и един федерален окръг.

Седма в света и първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, Бразилия днес има силно международно влияние както в регионален, така и в световен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 г. Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот сред страните в света. Вижте още »

Знаете ли

Nirvananevermind-logo.svg
AHS AgDimitrios2.JPG

Картинка на деня

Lake Baikal in winter.jpg
Замръзнали води на езерото Байкал в Русия

На 5 март през…

Lithuanian Grand Duke Traidenis.JPG
John-cabot-2.jpg
  • 1496 г. - Английският крал Хенри VII издава писмени патенти на Джон Кабот (на портрета) и синовете му, упълномощаващи ги да изследват непознати земи (Америка).
Pomnik Mikołaja Kopernika w Toruniu.JPG
Bellinsgauzen Faddey.jpg
Уинстън Чърчил
  • 1946 г. - Уинстън Чърчил (на снимката) произнася реч в американския град Фултън, с която обявява, че Европа е разделена от желязна завеса, на изток от която се налага съветската система.
  • 1948 г. - 6 Велико народно събрание на България приема Закон за национализиране на едрата градска недвижима собственост.
  • 1953 г. - Умира съветският диктатор Йосиф Сталин.
  • 1970 г. – Влиза в сила Договорът за неразпространение на ядреното оръжие, подписан от 43 страни на 1 юли 1968 г.
  • 1998 г. - Конфликтът между албанската Армия за освобождение на Косово и сръбската полиция води до намеса на международната общност – българският външен министър Надежда Михайлова излиза с инициатива балканските държави да заемат обща позиция за преодоляване на конфликта при запазване на съществуващите граници, неизползване на сила и връщане автономията на Косово в рамките на Югославия.
  • 1998 г. - НАСА съобщава, че на Луната е открито достатъчно количество вода за поддържане на човешка колония.
  • 2001 г. - Напрежението на границата между Македония и Косово ескалира и трима македонски войници са убити в северозападна Македония. В местността „Рамно“ в Скопска черна гора противопехотна мина, поставена от албанските партизани, убива военнослужещите Кирче Димитров и Деян Якимовски, а албански снайперист прострелва смъртоносно редник Теодор Стояновски. На следващия ден правителството в Скопие обявява частична мобилизация на запасняци. Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън изпраща за спешни преговори с македонското правителство Даниел Спекар, заместник генерален секретар на Алианса по политическите въпроси.
7 15 BroadPeak.jpg
  • 2013 г. - Осъществено е първото зимно изкачване на Броуд Пик (8047 м) (на снимката) от поляците Мачей Бербека, Адам Белецки, Артур Малек и Tомаш Ковалски.

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Награди

Bgwiki Bg Site 2009 Plaquette.jpg
Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Distinctive sign from the Bulgarian Archives State Agency.jpg
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.