Ливаден гущер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Lacerta agilis)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ливаден гущер
Lacerta agilis female 2013 G1.jpg
Lacerta agilis female 2013 G1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Squamata Люспести
семейство: Lacertidae Гущерови
род: Lacerta Гущери
вид: L. agilis Ливаден гущер
Научно наименование
Уикивидове Lacerta agilis
Linnaeus, 1758[1]
Разпространение
Lacerta agilis range Map cutted.png
ливаден гущер в Общомедия
Jaszczurka zwinka.jpg

Ливадният гущер (Lacerta agilis) е вид средноголям гущер, разпространен в големи части от Евразия, включително и България. Той достига на дължина 25 cm, има светъл корем и тъмна ивица по гръба. Мъжките са по-тъмни на цвят, а през размножителния период стават яркозелени. Има няколко подвида, които значително се различават по окраската си.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ливадният гущер се среща в обширна област от умерения пояс на Азия и Европа. На запад ареалът му достига до Централна Франция и южната половина на Великобритания, на север – до Южна Швеция и района на Санкт Петербург, на изток – до Байкал и западните области на Китай, а на юг – до Алпите, средните части на Балканския полуостров, Кавказ и северните брегове на Каспийско море, Аралско море и Балхаш.

В България ливадният гущер се среща главно в западните части на страната, до надморска височина 2200 m. Ливадните гущери от Западна България вероятно са от подвида L. a. bosnica. Има тяхна популация и в Добруджа и по североизточното черноморско крайбрежие. Извън тези места, в Източна България се срещат само отделни екземпляри.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Ливадният гущер е активен главно през деня. Крие се под камъни и пънове и в дупки на гризачи, като и сам прокопава тунели. Храни се с едри насекоми, най-често – скакалци. През юни-август снася от 4 до 8 (рядко до 15) яйца, а малките се излюпват след 55 – 65 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sand Lizard“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. указано в: Reptile Database, дата на публикуване: март 2015