Pax Chazarica

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Територията на Pax Chazarica

Pax Chazarica или Pax Khazarica e термин използван от историците за обозначаване периода (средата на 7 - края на 9 век) на господство в района на Прикаспийската и черноморската степ на Хазарския хаганат.

Началото на Pax Chazarica слага поражението на древните българи от хазарите през 660 година, а края придвижването на маджарите към Централна Европа - виж унгарска праистория.

Pax Chazarica пресича т.нар. Велико преселение на народите, установявайки период на относително спокойствие за Европа след началото на варварщината белязано от разорителните набези на хуните на Стария континент.

Прекратяването на арабско-хазарските войни в края на 8 век възстановява стария търговски Волжски път на коприната през Хазарския хаганат, който играе важна роля за развитието на региона.

Pax Chazarica въздейства върху съседните на Хазарския хаганат Стара Велика България (впоследствие на Волжска България), Руски хаганат (впоследствие на Киевска Рус), източнославянските племена, маджарите, печенегите, узите, куманите и други степни народи.

Остатъците от Pax Chazarica рухват с края на Хазарския хаганат, което от своя страна отприщва отново процеса на миграция на нови степни народи към Европа през периода 11 - 13 век (печенеги, узи, кумани), последвано от разорителните набези в Източна и Централна Европа на татаро-монголите от 40-те години на 13 век.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pax Chazarica“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.