Македония (провинция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Македония.

Римска провинция Македония

Македония (на латински: Macedonia) е римска провинция, образувана на част от територията на областта Македония и Беломорска Тракия.

В 168 година пр.н.е. образувана римската провинция Далмация. Същата година след битката при Пидна съюзните тракийски и македонски войски подкрепени и от гръците полиси са победени и елинистическа Македония губи независимостта си. Страната е разделена на 4 отделни самостоятелни области-стратегии, подчинени на Рим. В 149 година пр.н.е. в областите избухва въстание водено от Андриск, известен и като Псевдо-Филип. Траките и гърците отново го подкрепят, но то претъртява неуспех и в 148 година пр.н.е. от 4-те области е образувана римската прокураторска провинция Македония.

Римските провинции Македония, Тракия и
Горна и Долна Мизия

През цялото си съществуване границите на провинцията не съвпадат с тези на съвременната географска област. Новообразуваната провинция включва само днешна югозападна Македония, източна Албания и тракийското Беломорие, Струмско и Пиринско са в тракийското Одриско царство, а Скопската област много по-късно е включена в основаната в 12 година провинция Мизия.

От Римска Македония легионите на Марк Лукул, Гай Октавий и Марк Лициний Крас (младши) започват завладяването на Тракия и целия Балкански полуостров. През 146 година пр.н.е. на територията на Елада са образувани римските провинции Тесалия (по-късно включена в провинция Македония) и Епир27 година пр.н.е. присъединена към провинция Ахая). Смята се, че провинциите Мизия, Македония и Ахая до 45 година са образували римско административно-военно обединение от по-висш ранг и често им е назначаван един общ прокуратор. През 45 г. Македония става сенатска провинция с център Солун и границите ѝ са променени - освен Тесалия в нея влиза и Северен Епир с Адриатическото крайбрежие, а Беломорието източно от река Места е присъединено към провинция Тракия, образувана в същата година. Струмско и Пиринско си остават в провинция Тракия, а Скопско - в провинция Мизия. По-късно в 4 век територията ѝ е намалена и е разделена на римските провинции Горна и Долна Македония.

Римската провинция Македония
около 120 г.

След образуването си административната единица променя многократно статута и границите си. В Средновековието съществува византийска тема Македония в района на Адрианопол, а нейната стара територия е включена в тема България и диоцеза на Охридската българска архиепископия.

Източници[редактиране | edit source]

  • „История на България“, Том 1, Издателство на БАН, София, 1979, стр. 280, 286, 290, 396.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.