Битолски конгрес на ВМРО (1923)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Томорски конгрес
— конгрес —
Място Томор, Албания
Дата септември 1923 г.

Битолският конгрес е конгрес на Битолския революционен окръг на Вътрешната македонска революционна организация, провел се през септември 1923 година в демилитаризираната зона между Албания, Гърция и Кралството на сърби, хървати и словенци в планината Томор (Томорос). Конгресът е първият от серията окръжни конгреси, предшестващи общия Шести конгрес на ВМРО в 1925 година.

В 1923 година една чета, водена от Александър Протогеров и Георги Попхристов, се задържа в Битолско, като използва за база албанска територия. Четата има няколко сблъсъка със сръбски части и се задържа по-дълго през месец май. През септември четата решава да проведе окръжен конгрес.[1] Председател на конгреса е Георги Попхристов, подпредседател Алексо Стефанов, секретар Петър Шанданов и делегати Тале Андонов, Иван Стоянов и Крум Петишев.[2]

Изработен е проектоустав и правилник съобразно новите условия в разделена Македония. В резолюцията на конгреса се иска от Централния комитет да свика общ конгрес още в 1923 година, вследствие на „новосъздаденото положение в Македония“ и „нестабилната духовна спойка между ръководните сили на Революционната организация“.[3] Изказва се недоверие на члена на ЦК Петър Чаулев и се предлага революционната територия да се раздели на три области – Източна Македония до Вардар, Западна Македония оттакък Вардар и Гръцка Македония.[4]

Избрани са 12 делегати за предстоящия общ конгрес на ВМРО: Георги Попхристов, Петър Шанданов, Алексо Стефанов, Крум Петишев, Ване Стоянов, Силко Цветков, Тале Христов, Наум Томалевски, Йордан Бадев, Ангел Узунов, Петър Костов – Пашата, а след отказа на последния делегат е заместен от Йордан Гюрков[5].

За членове на окръжното тяло са определени Георги Попхристов, Петър Шанданов и Алексо Стефанов.

По време на заседанията бившият четник на леринския войвода Илия Иванов – Атанас Нередчето бяга при сръбските власти и започва да издава легалните дейци на организацията в Македония, от което сериозно пострадва Битолския окръг[6].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 13-15.
  2. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 76.
  3. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 73.
  4. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 74 – 76.
  5. Спомени на Георги Попхристов
  6. Спомени на Георги Попхристов
     Портал „Македония“         Портал „Македония