Обяд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Закуска Обяд Вечеря

Обяд е второто хранене за деня. В повечето страни по света обядът е между 12 часа на обяд и 3 часа следобед. В България, традиционно, обядът се състои от супа, второ ястие, и десерт. Понякога в разговорния език те се наричат опростено първо, второ и трето. В отделни случаи към тях може да се прибави салата или ордьовър. В страни като Франция, Италия и България обядът се съпровожда с алкохолна напитка – бира или вино и по-рядко ракия.

При забързания и напрегнат живот на 21 век много често времето за ядене е недостатъчно. Специалистите обаче препоръчват да се отделят поне 20 мин. за обяд, за предпочитане 40-45 минути. Повечето хора обядват докато са на училище или на работа. Много предприятия и училища осигуряват столове, в които се сервира топла храна. В по-голямата част от тях обаче тя не е с много добро качество и затова някои предпочитат да си носят храна от къщи – най-често сандвичи, плодове и зеленчуци. Трети предпочитат да ядат на ресторант ако финансовото им положение го позволява. В някои страни обядът се счита за основното ядене, докато в други то представлява съвсем лека храна. Предпочитаното и здравословно съотношение на хранителните съставки е белтъци: мазнини: въглехидрати = 4:3:3.

В някои страни се консумират едни и същи ястия на обяд и вечеря, докато в други те са коренно различни. Също така в някои страни обядът се състои от 7-8 различни блюда. Понякога обядът има и развлекателни функции – на празници или в събота и неделя, когато се събира цялото семейство, или познати и приятели. На празнични обеди масата се украсява със свещи и цветя.

Печено пиле с картофи.
Примерни ястия на обяд в България
Супи Основно (второ) ястие Десерт

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]