Разлика между версии на „Девин (община)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
На изток от дълбоката, каньоновидна долина на река [[Въча]] до границата с [[община Чепеларе]], на юг до долината на [[Широколъшка река]] и на север до границата с [[Област Пловдив]] територията на общината се заема от западните и югозападните части на мощния западнородопски рид [[Чернатица]]. По границите с общините [[Община Чепеларе|Чепеларе]] и [[Община Родопи|Родопи]] ют ог на север са подредени неговите първенци – '''[[Голям Персенк]] 2094,5 m''' (най-високата точка на общината), Малък Персенк 2073,9 m, [[Модър]] 1991,9 m и др.
 
Южно от рида [[Чернатица]], между дълбоките долини на реките [[Въча]] на северозапад, [[Широколъшка река]] на север и [[Мугленска река]] на югозапад на територията на община Девин се простират северозападните ниски части на най-високия родопски рид [[Мурсалица]] Неговата най-висока точка в пределите на общината е връх Кърмилята 1818,2 m, разположен югозападно от заличената махала Катранци.
 
Районът югозапад от рида [[Мурсалица]], между каньоновидните долини на реките [[Мугленска река|Мугленска]] на североизток и [[Чаирдере]] на югозапад се заема от рида [[Чамлия]]. Той се простира от югоизток на северозапад, като най-високите му части са на границата с Гърция и тук се издига Средния връх (Делибабка) 1949,7 m.
 
В най-южните райони на община Девин, землищата на селата [[Триград]] и [[Кестен (село)|Кестен]] се заемат от крайните югоизточни части на най-дългия западнородопски рид – [[Велийшко-Виденишки дял|Велийшко-Виденишкия дял]]. На 1,5 km северозападно от село [[Триград]], на границата с [[община Борино]] се издига най-високата му точка – връх Дурдаш 1692,7 m.
 
Между река [[Въча]] на юг и изток и левият ѝ приток [[Девинска река]] на север на територията на община Девин се простират най-източните части на [[Девинска планина]] с връх Хамамбунар 1686,1 m, разположен на 3 km северозападно от село [[Грохотно]], на границата с [[община Борино]].
 
Северозападната четвъртина на община Девин, между долините на реките [[Въча]] на изток и [[Девинска река]] на юг се заема от югоизточните части на [[Баташка планина]]. Максималната ѝ височина в пределите на общината е връх Исинчал 1559,9 m, намиращ се на около 1 km северозападно от ДГС „Балакли“.
 
Минималната височина на община Девин от 538,7 m н.в. е котата преливник на [[Въча (язовир)|язовир Въча]].

Навигация