Хониара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хониара
на английски: Honiara
— град —
Знаме
      
-9.4333° с. ш. 159.95° и. д.
Хониара
Страна Соломонови острови
Площ22 km²
Надм. височина29 m
Население54 600 души (2003)
2482 души/km²
Хониара в Общомедия

Хониара (на английски: Honiara) е столица на островната държава Соломонови острови, както и най-големият неин град. Името идва от описанието на местния език „нахо ни ара“, което означава „посрещащ източния и югоизточния вятър“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на северозападния бряг на остров Гуадалканал, намиращ се на изток от Нова Гвинея и числящ се към Архипелаг Соломонови острови в югозападната част на Тихия океан. Има население 54 600 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хониара е изграден на мястото на града Тулаги. Градът е бил важна част от американската операция срещу Япония през Втората световна война. Става столица на британския протекторат Соломонови острови през 1952 г., а през 1978 година страната е обявена за независима и градът е провъзгласен за столица.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Има голямо търговско пристанище. Промишлеността е свързана предимно със съхраняването и преработката на морски продукти. Хониара е център за търговия на кокосови и палмови продукти и дървесина. В източните покрайнини на града има международно летище.

Местоположение на Хониара на Соломоновите острови.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Яхт-клуба на Хониара.

В днешни дни градът е добре устроен, тук е седалището на правителството и националния музей. В града има и китайски квартал, както и яхт-клубове. На 2 часа път от Хониара се намира водопадът Матаникау.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]