Сува

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сува
Suva
— град —
Изглед от индустриалната зона на Сува
Изглед от индустриалната зона на Сува
-18.1333° с. ш. 178.4333° и. д.
Сува
Страна Фиджи
ПровинцияЦентрална провинция
Площ2,048 km²
Надм. височина0 m
Население88 271 души (2009)
43 101 души/km²
Официален сайтwww.suvacity.org
Сува в Общомедия

Сува (на английски: Suva) е столицата на Фиджи. Намира се на югоизточния бряг на остров Вити Леву в централния окръг и е административен център там. Градът е разположен на полуостров и е най-голямото пристанище във Фиджи. Освен политически, Сува е търговски център на Фиджи, и най-голямата урбанизирана територия в Южния Тихи океан след Австралия и Нова Зеландия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Решението Сува да стане столица на Фиджи е взето през 1877 г. и обусловено от географски по-трудния достъп до дотогавашната столица Левука, където основно са били съсредоточени европейските заселници. Администрацията на колонията се мести от Левука в Сува през 1882 г.

На 19 май 2000 г. се извършва един от четирите държавни преврата през последните 20 години. Джордж Спейт и група въоръжени бунтовници, атакуват парламента в Сува и вземат за заложници премиера Махендра Чоудри, 7 министри и 30 депутати и обявяват, че властта се сменя.

Население[редактиране | редактиране на кода]

При преброяването на населението през 1996 г. (последно) населението на Сува възлиза на около 77 000 души. Като се включат и самостоятелните предградия, населението е 168 000 души.

Местните фиджийци и Индо-фиджийците са двете основни етнически групи във Фиджи, но в Сува се срещат и малцинства от китайски и кавказки произход. Най-широко разпространения език е Английският, след това са фиджийският и фиджийският хиндустани.

Учреждения[редактиране | редактиране на кода]

Сува е седалище на най-много международни и неправителствени организации и учреждения в тази част на света. Някои от тях са:

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Във фиджийската столица е разположен музей, в който са представени богати колекции от археологически и етнографски експонати. В града има също аерогара и пристанище. Многото палми и плажове също привличат туристи в страната на канибалите.