Николай I (папа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ilo:Papa Nicolas I
HRoestBot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот: Променяне от tl:Nicolás I (Papa) на tl:Papa Nicolás I
Ред 75: Ред 75:
[[sw:Papa Nikolasi I]]
[[sw:Papa Nikolasi I]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปานิโคลัสที่ 1]]
[[th:สมเด็จพระสันตะปาปานิโคลัสที่ 1]]
[[tl:Nicolás I (Papa)]]
[[tl:Papa Nicolás I]]
[[tr:I. Nikolas]]
[[tr:I. Nikolas]]
[[uk:Миколай I]]
[[uk:Миколай I]]

Версия от 04:30, 13 февруари 2013

Николай I
римски папа

Роден
Починал
ПогребанСвети Петър, Ватикан

РелигияКатолическа църква[1]
Николай I в Общомедия

Николай I „Велики“ (лат: Nicolaus I, * 800 в Рим; † 13 ноември 867 в Рим) е римски папа от 24 април 858 година до смъртта си 13 ноември 867 година.

По времето на своя понтификат Нилокай I се заема с християнизирането на славяните, за което дава задачата на Кирил и Методий. Този негов ангажимент в Източна Европа води до конфликти с Източната църква в Константинопол.

Той води преписка с българския княз Борис I относно това да ръкоположи Формоза Портуенски за епископ на България, но папата отказва. По време на кореспонденцията умира. По негово време настъпва Фотиевата схизма с константинополския патриарх Фотий. Един от силните в политически аспекти папи. Произхожда от благороднически римски род в Рим, син нa Defensor Theodore. В Курията влиза като послушник при Сергий II (844-847) и стига до помощник дякон. При Лъв IV e дякон, а при Бенедикт III се налага като най-активния в тясното обкръжение, като след смъртта му е избран за папа. Oще в началото на понтификата си се замесва в спорове около свалянето на Константинополския патриарх Игнатий и ръкополагането на Фотий. По молба на последния Николай I изпраща легати в Константинопол за участие в събор за иконоборството и съдбата на патриаршеския престол. През 861г. на събора папските легати превишават власта си под натиска на императорския двор и Николай I, свикват специален събор в Рим през 863г., за да отхвърли Константинополския. През 866г. папата отговаря на допитванията на Борис I Български по верски въпроси и отговорите му се считат и до днес за класически изложение на ранносредновековната литургия, дисциплина и теология. Фотий обявява Николай I за свален нпрез 867 г., но на следващата година той губи престола си. Николай I е ревностен защитник на индивидуалното севейство и това на целия епископат като стожер на християнството. По повод на развода на Лотар II Лотарингски той отлъчва архиепископите на Кьолн и Трир за нарушаване на църковните канони и приемане на двойнствения му брак. В отношенията си с амбициозния архиепископ на Равена - Йоан, папата затвърждава позициите на апостолическия престол.

Вижте също

Бенедикт III римски папа (858 – 867) Адриан II

Шаблон:Християнство-мъниче

  1. niccolo // Посетен на 13 октомври 2020 г.