Чан Кайшъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Това е китайско име; фамилията е Чан (蔣).
Чан Кайшъ
китайски политик
Чан Кайшъ 
Роден: 31 октомври 1887 г.(1887-10-31)
Фънхуа, Китай
Починал: 5 април 1975 г. (на 87 г.)
Тайпе, Тайван

Генералисимус Чан Кайшъ (изговаряно още Дзян Дзиешъ, в повечето български и руски стари източници се среща като Чан Кайши) – китайски политик и държавник, е роден на 31 октомври 1887 г. във Фънхуа, провинция Джедзян, Китай.

През 1906 г. той завършва Военна академия за младши и старши офицери в Баудин (Паотин), Северен Китай. По-късно печели конкурс и място в японската военна академия и в периода 1907-1911 г. продължава образованието си там.

През 20-те години на 20 век Чан Кайшъ постъпва в партията Гоминдан. Той е привърженик на нейното ляво радикално крило, верен последовател на идеите на Сун Ятсен. Като главнокомандващ на Национално-революционната армия Чан Кайшъ оглавява Северния поход (1926-1928).

На 12 април 1927 г. той предотвратява опит за комунистически преврат в Китай, ликвидира метежа, организиран от агентите на Комунистическия интернационал в китайското национално-освободително движение и установява управление тип диктатура. Чан Кайшъ е същевременно председател на ЦК на “Гоминдан”, президент на Република Китай, председател на ИС и главнокомандващ въоръжените сили и се удостоява със званието генералисимус.

В годините между 1930-1934 г. извършва пет похода за борба срещу действията на ортодоксалните комунисти.

Чан Кайшъ на конференцията в Кайро (1943 г.)

След нападението на Япония на 7 юли 1937 г. Чан Кайшъ обединява национално-патриотичните сили за борба с окупаторите и влиза в съюз с Китайската комунистическа партия (ККП). Въпреки това, Чан Кайшъ поддържа голяма армейска сила за контрол върху военизираните отряди на ККП. По време на Втората световна война Чан Кайшъ е причисляван към държавниците от "Голямата четворка", заедно със Сталин, Рузвелт и Чърчил.

След капитулацията на Япония на 2 септември 1945 г. Чан Кайшъ отказва да влезе в коалиционно правителство с ККП и през юни 1946 г. започва въоръжена борба между двете големи партии, която всъщност води до Гражданска война в Китай. През 1949 г. армията на Чан Кайшъ е отблъсната от континентален Китай, а самият той се оттегля на о-в Тайван, където създава Китайска република.

Неговата партия управлява републиката до 2000 г., а Чан Кайшъ е президент на Китайската република на о-в Тайван до смъртта си на 5 април 1975 г. в Тайпе. В негова чест е построен мемориал – един от най-привлекателните архитектурно-паркови комплекси на столицата.

Източници[редактиране | edit source]