Кан Академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кан академия)

Кан Aкадемия (на английски: Khan Academy) е образователна организация с идеална цел.

Уебсайтът на Кан Академия е създаден през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Салман Кан е завършил Масачузетския технологичен институт (MIT), както и Бизнес училището на Харвард (HBS). Мисията на организацията е „да предостави висококачествено образование на всекиго и навсякъде, безвъзмездно“. Ученикът придобива знания и умения от сайта с помощта на над 10 000 видео урока и повече от 100 000 упражнения. Темите покриват различни сфери на знанието – математика, история, здраве и медицина, финанси, физика, химия, биология, астрономия и космология, икономика, органична химия, американска история, история на изкуството, програмиране и компютърни науки и други. Образователните клипове са гледани над 200 милиона пъти в YouTube. Българският е сред най-превежданите езици в Кан Академия към 2018 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Салман Кан пред TED 2011

Основателят на организацията, Салман Кан, е израснал в семейство на майка индийка и баща бангладешец, което се заселва от Калкута в Ню Орлийнс, щата Луизиана, САЩ [1]. След като придобива 3 образователни степени от Масачузетския технологичен институт (математика, електрическо инженерство и компютърни науки), Салман Кан завършва и MBA в Харвард. Към края на 2004 г. Кан помага на братовчедка си Надя с уроците ѝ, като използва чат програмата на Yahoo, която му позволява да рисува за братовчедка си в реално време. След като негови приятели и роднини също търсят подобна помощ, Салман решава да качва уроците си в YouTube.

Благодарение на положителния отклик в Интернет, през 2009 г. Кан напуска хедж фонда, в който работи, и се посвещава на лекциите си. Тогава се появява и организацията Кан Академия. По думите на Бил Гейтс, „Бих казал, че спечелихме 160 точки интелигентност по пътя от един хедж-фонд към преподаването на много хора по практичен начин. Радвам се, че в даден момент жена му е позволила да напусне работата си“[2]. Проектът се финансира чрез дарения, голяма част от които идват от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от Гугъл. Сайтът печели и по $2000 от интернет реклама, но през 2010 г. прекратява тази практика [3].

Преводи на различни езици[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Гугъл обявява дарение от $2 милиона, чрез които да се преведе основната библиотека от клипове на десетте най-говорени езици по света (това е част от програмата 10100) [4]. Впоследствие, поради огромния интерес към уроците на Кан от различни езикови групи, проектът става отворен и на 20.09.2012 г. Кан Академия публикува първите страници за своя интернационален проект, на които се поместени уроците на най-превежданите езици.

На български[редактиране | редактиране на кода]

Версията на платформата на български е сред най-активно превежданите към 2018 г. Кан Академия се превежда, популяризира и прилага в българските училища от сдружение „Образование без раници“. Първоначално работата се води от доброволци – преводачи, редактори и експерти, които даряват своето време и парични средства. Общността на Кан Академия в България включва стотици доброволци и няколко организации-партньори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Us: Frequently Asked Questions // Khan Academy, 2010. Посетен на 5 януари 2011.
  2. David A. Kaplan. Bill Gates' favorite teacher // CNN. Fortune, 24 август 2010. Посетен на 5 януари 2011.
  3. Young, Jeffrey R. College 2.0: A Self-Appointed Teacher Runs a One-Man 'Academy' on YouTube // The Chronicle of Higher Education, 6 юни 2010. Посетен на 5 януари 2011.
  4. $10 million for Project 10^100 winners // The Official Google Blog, 24 септември 2010. Посетен на 24 септември 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]