Кан академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Кан академията“ е образователна организация с идеална цел, както и уебсайт създаден през 2006 г. от Салман Кан, американец от бангладешки и индийски произход. Салман Кан е завършил Масачузетския технологичен институт (MIT), както и Бизнес училището на Харвард (HBS). Мисията на организацията е „предостави висококачествено образование на всекиго и навсякъде безвъзмездно“. Ученикът придобива умения от сайта чрез над 100 000 упражнения, като може да учи и от над 7 000 видео урока. Лекциите покриват различни сфери на знанието - математика, история, здравеопазване, медицина, финанси, физика, химия, биология, астрономия, икономика, космология, органична химия, американска история, история на изкуството, компютърни науки и други. Клиповете са гледани над 200 милиона пъти в Ютуб. Българската страница е сред по-големите езици на академията, макар да е в Бета версия към октомври 2015 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Салман Кан пред TED 2011

Основателят на организациятя, Салман Кан, е израснал в бангладешко (баща) и индийско (майка) семейство, което се заселва от Калкута в Ню Орлийнс, щата Луизиана, САЩ [1]. След като придобива 3 степени от Масачузетския технологичен институт (математика, електрическо инженерство и компютърни науки), Салман Кан също завършва МБА в Харвард. Към края на 2004 г., Кан помага на братовчедка си Надя с уроците ѝ, като използва чат програмата на Яху, която му позволява да рисува за братовчедка си в реално време. След като техни приятели и роднини също търсят подобна помощ, Салман намира за по-практично направо да качва уроците си в Ютюб. Благодарение на положителния отклик в Интернет, през 2009 г. Кан решава да напусне хедж фонда, в който работи, и да се посвети на лекциите си. Тогава се появява и самата организация Кан академия. Според Бил Гейтс, „Бих казал, че спечелихме 160 точки интелигентност по пътя от един хедж фонд към преподаването на много хора по практичен начин. Радвам се, че в даден момент жена му е позволила да напусне работата си“[2]. Проектът се финансира чрез дарения, голяма част от които идват от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от Гугъл. Сайтът печели и по $2 000 долара от интернет реклама, но през 2010 г. прекратява тази практика [3]. През 2010 г. Гугъл обявява дарение от $2 милиона долара, чрез които да се преведе основната библиотека от клипове на десетте най-говорените езици по света (това е част от програмата 10100) [4]. Впоследствие, поради огромния интерес към уроците на Кан от различни езикови групи, проектът става отворен и на 20. Септември 2012 г. Академията публикува първите страници за своя интернационален проект, на които се помещават уроците от най-превежданите езици.

На български[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът на български е сред по-големите езици на КА, макар да е в Бета версия към май 2016 г. Той се превежда, популяризира и прилага в училища от „Образоавние без раници“, базирано в София НПО в обществена полза. Работата се води от доброволци, които даряват време, пари и други средства. Обществото на Кан академията в България включва стотици доброволци и няколко организации-партньори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Us: Frequently Asked Questions. // Khan Academy, 2010. Посетен на 2011-01-05.
  2. David A. Kaplan. Bill Gates' favorite teacher. // CNN. Fortune, 2010-08-24. Посетен на 2011-01-05.
  3. Young, Jeffrey R.. College 2.0: A Self-Appointed Teacher Runs a One-Man 'Academy' on YouTube. // The Chronicle of Higher Education, 2010-06-06. Посетен на 2011-01-05.
  4. $10 million for Project 10^100 winners. // The Official Google Blog, 2010-09-24. Посетен на 2010-09-24.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]